Az őszi saláták nem csak lédús, nyers zöldségekből készülnek, hanem sült szezonális finomságokból is. Az EatingWell receptjei között található ez a két remek változat, melyeknek az alapja a kelkáposzta és a sütőtök, illetve az édesburgonya.
Sütőtökös-kelkáposztás saláta, almával
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 közepes kanadai sütőtök, meghámozva és felkockázva
- 5 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál juharszirup – de méz is használható helyette
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt feketebors
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál almaecet
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál citromlé
- 8 csésze kelkáposzta, apróra vágva
- 1 alma, vékonyan felszeletelve
- ½ csésze dió, apróra vágva
- 1/3 csésze morzsolt feta sajt, vagy gorgonzola, vagy más lágyabb sajt
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Keverd össze a tököt 2 evőkanál olíva olajjal, 1 evőkanál sziruppal vagy mézzel, ¼ teáskanál sóval, borssal és fahéjjal. Terítsük ki egyenletesen egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük, amíg meg nem puhul.
- Egy tálban keverjük össze az ecetet, a fokhagymát, a mustárt, a citromlevet és a maradék 3 evőkanál olajat, 1 evőkanál szirupot vagy mézet, ¼ teáskanál sót és a borsot. Adjuk hozzá a kelkáposztát, és a puhulásáig kézzel dolgozzuk össze, nagyjából két percig, majd pároljuk roppanósra.
- Keverjük össze a kelkáposztát a tökkel, az almaszeletekkel és a dióval. Sajttal a tetején tálaljuk.
A recept forrás itt.
Sült édesburgonyás kelkáposztás saláta, fekete babbal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 nagy édesburgonya, félszeletekre vágva
- 5 evőkanál olíva olaj
- ½ teáskanál só
- 2 közepes hagyma, hámozva, cikkekre vágva
- 3 evőkanál citromlé
- 1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
- ½ kg kelkáposzta, nagyobb darabokra tépve
- egy 400 grammos fekete bab konzerv, lecsepegtetve – vagy ennek megfelelő mennyiségű főtt fekete bab
- 1 csésze főtt quinoa – de lehet bulgur vagy kuszkusz, vagy más reform köret, ízlés szerint
- ½ csésze morzsolt feta sajt
- ½ csésze pirított tökmag
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Az édesburgonyát keverjük össze 1 evőkanál olíva olajjal és 1/8 teáskanál sóval, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Keverjük össze a hagymát 1 evőkanál olajjal és 1/8 teáskanál sóval, és tegyük egy másik tepsire – de nagy tepsire mehet mindkettő. Egyszer átforgatva süssük puhára a zöldségeket.
- Egy nagy tálban keverjük össze a citromlevet és a fokhagymát a maradék 3 evőkanál olajjal és ¼ teáskanál sóval. Adjuk hozzá a kelkáposztát, és kézzel dolgozzuk össze, majd pároljuk roppanósra.
- Egy tálban keverjük össze a kelkáposztát a babbal, a quinoával, az édesburgonyával, a hagymával és a tökmaggal. Tálaljuk sajttal a tetején.
A recept forrás itt.