A legtöbben félve fognak neki a rizsfelfújt, más néven rizskoch elkészítéséhez, pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség. Győződj meg róla a saját konyhádban!
Rizsfelfújt vaníliával és citrommal
Hozzávalók:
- 2.5 dl víz
- 5 dl tej
- 12 dkg cukor
- 2 bögre rizs
- 4 db közepes méretű tojás
- 2 evőkanál vaj + 1 evőkanálnyi a tepsi kikenéséhez
- 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 kis marék zsemlemorzsa a tepsi szórásához
Így készül
- A vizet, a tejet és a cukrot összekeverjük, hozzászórjuk a hosszában félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét, majd alacsony lángon megfőzzük benne a rizst. A kettévágott vaníliarudat a főzés idejére beletehetjük, így még zamatosabb lesz a végeredmény. (Amikor a tejberizs elkészült, a vaníliarudat kihalásszuk belőle.)
- Ha kézmelegre hűlt, hozzákeverjük a tojások habosra kevert sárgáját, a puha vajat, a frissen reszelt citromhéjat és a csipetnyi sóval habbá vert tojásfehérjét.
- Vajjal kent és zsemlemorzsával megszórt, 20×30 cm-es tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük a rizsfefújtat. Ehhez körülbelül 30-35 percre lesz szükség.
- A desszertet végül házi baracklekvárral, kevés porcukorral megszórva tehetjük még mennyeibbé.
Fotó: Getty Images