Család

Hogyan tüntessük el a zsírkrétafoltot a falról?

Ha nem csak a papírra került a zsírkrétás műalkotásból, a következő tipp segíthet eltávolítani a foltot a falról.
2024. Szeptember 23.

Ha a művészkedést kedvelő kisgyerekeid vannak, előfordulhat, hogy nem csak a színezőkönyvbe, a rajzlapra kerülnek az alkotásokból, hanem a bútorokra, a padlóra vagy éppen a falra is. Ha a zsírkrétából került a falra, annak eltűntetésére ajánl a Reader’s Digest oldalon megjelent cikkében Becky Rapinchuk takarítási szakértő egy jó módszert – amihez a szükséges alapanyag valószínűleg megtalálható a konyhátokban.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Egy egyszerű keverék segíthet ebben, egy szódabikarbónából és vízből álló paszta. A portál szerint ezzel gyengéden lehet ledörzsölni a viaszos zsírkrétát a falról és az ajtóról. Viszont, mint bármilyen folteltávolító technika esetén, ennél is javasolt egy gyors helyszíni tesztet végezni egy kisebb területen, kevésbé feltűnő részen, hogy a falfestéket biztosan ne bántsa.

A keverékhez egy evőkanálnyi szódabikarbónára és egy teáskanálnyi meleg vízre van szükség. A keverék legyen száraz és sima állagú, ha esetleg nem az, akkor még szódabikarbónával vagy vízzel állítsd be a kívánt állagot.

 

Ezután márts egy puha törlőkendőt – lehetőség szerint mikroszálasat – meleg vízbe, csavard ki, majd tekerd a mutatóujjad köré. Ezt követően mártsd az ujjadat a szódabikarbónás keverékbe – ez segíthet, hogy ne a fal kapjon felesleges vizet, ami árthat a falfestéknek, illetve a gipszkartonnak, helyette a foltra tudsz koncentrálni.

A törlőkendővel körbetekert mutatóujjaddal óvatosan dörzsöld át a pasztával a zsírkrétanyomokat – lehetőleg csak a zsírkrétafoltokat. Ezután egy tiszta és szinte alig nedves törlőkendővel töröld le a maradékot. Ha a foltok feljönnek valamennyire, de nem tűnnek el teljesen, ismételd meg addig a folyamatot, amíg teljesen el nem tűnnek.

Miután a zsírkréta nyomait eltűntetted, egy másik tiszta, nedves ruhával töröld át a területet fentről lefelé és balról jobbra, hogy a falon ne legyen körök vagy foltok a zsírkréta eltávolításának helyén. Ezután egy másik tiszta törlőkendővel töröld szárazra.

Arra az esetre, ha a szódabikarbónás módszer esetleg nem működik, a portálon ajánlanak még néhány lehetőséget. Ilyen a félig fényes vagy magasfényű falak esetén a sima, fehér radír, amivel nagyon óvatosan próbáld meg ledörzsölni a nyomokat. Hasonlóan a szivacsradír, illetve varázs szivacs néven futó, tisztítószer nélkül használható szivacsot is ajánlják, amivel szintén csak óvatosan magát a zsírkrétanyomot dörzsöld meg.