Gyerek

Most TikTok-trendként bukkant fel újra a szipuzás

A közösségi médiában megjelent videókban látható a veszélyes szipuzás, sajnos egyre több gyerek találkozik ilyen tartalmakkal.
2024. Szeptember 29.

Körömlaklemosók, oldószerek és egyéb háztartási cikkekben lévő veszélyes vegyi anyagok belégzésével okozott bódulat – újabban ez a trend hódít a TikTokon. És egyre több fiatal nézi ezeket az egészségre kimondottan ártalmas gyakorlatokat bemutató videókat.

Az Amerikai Gyerekgyógyászok idei konferenciáján már téma volt a szipuzás térhódítása és a társaság azt tervezi, hogy tájékoztatják a gyermekorvosokat erről a káros trendről, melynek során a gyerekekből rövid ideig tartó euforikus állapotot vált ki, ráadásul hamar függők is lesznek.

„A tanulmány rávilágít arra, hogy az olyan közösségi média platformok, mint a TikTok, hogyan erősíthetik fel az olyan kockázatos viselkedéseket, mint a szipuzás, normalizálva azokat a serdülők körében” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Keerthi Krishna a UPI-nak.

A szipuzás angolul chroming  – az elnevezés az aeroszolos festékek (különösen a krómhatású festékek) használatára utal, amelyeket gyakran használnak ezekre a célokra.

A chroming nagyon kockázatos, mivel ezek az anyagok mérgezőek lehetnek, és súlyos egészségkárosodást okozhatnak, beleértve az agykárosodást, szívritmuszavarokat, sőt, halált is. Az inhalálható anyagok hirtelen oxigénhiányt, fulladást, illetve szívmegállást okozhatnak, amit gyakran neveznek “hirtelen szippantási halálnak” is.

A gyerekek könnyen euforikus állapotba kerülnek (Fotó: Getty Images)

A gyerekek könnyen euforikus állapotba kerülnek (Fotó: Getty Images)

A fiatalok azért fordulnak ehhez a módszerhez, mert ezek az anyagok könnyen elérhetőek, és a hatásuk gyorsan jelentkezik. Azonban a chroming hosszú távú használata súlyos függőséget és maradandó egészségkárosodást okozhat.