Gyerek

Mit üzennek a tinik az emojikkal? Egy orvos figyelmeztetései a szülőknek

Egy gyászoló orvos felvilágosítja a kamaszok szüleit a tizenévesek nyelvéről.
2021. Június 30.
Rejtélyesek - Fotó: Getty

Fia, a tizenhat éves Sammy halála után döntött úgy dr. Laura Berman, hogy figyelmezteti szülőtársait azokról az emojikról, amelyekkel a kamaszok kommunikálnak, mivel több ilyen ikon is a kábítószerre utal.

Az orvosnő kamasz fia is a Snapchaten keresztül vette fel a kapcsolatot egy kábítószer-terjesztővel, akitől olyan drogokat kapott, amelyek később a halálát okozták. A tragédia óta Berman doktornő a gyermekek online védelmének szószólója lett – írja a Today.com.

– A gyerekek manapság gyakran hangulatjelekkel, emojikkal kommunikálnak, a szülőknek pedig fontos ezeket ismerni, hogy a gyerekük érzelmeit vagy akár a kábítószerhez való viszonyukat megismerjék – mondta Laura.

A gyászoló anya épp ezért nyilvánosságra hozta a kábítószerrel kapcsolatos hangulatjelek listáját – például a hópehely a kokainra utal, a szőlő a köhögés elleni szirupot jelenti és a rakéta a kábítószer-hatékonyságot jelzi.

A kábítószer-túladagolás okozta halálozás a koronavírus-járvány során rekordmagasságot ért el; az amerikai Nemzeti Biztonsági Tanács szerint az emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg véletlenszerű túladagolás miatt, mint autóbalesetben…