Család

Megugrott a búza ára, drágul a kenyér

Annyira rossz az idei búzatermés minősége, hogy csak egyötöde alkalmas étkezési célra. Ezért megugrott az ára, így pedig drágul a liszt, a kenyér, a péksütemények.
2024. Szeptember 30.

 

kenyér

Kép: Getty Images

Az elmúlt hetekben sokat drágult a búza: szeptember közepén tonnánként 73 588 forint volt, jelenleg viszont már az Agroinform piacterén tonnánként 90-100 ezer forint körüli áron lehet hozzájutni. Ennek az ok az, hogy idén nagyon kevés lett az étkezési célra használható búza, alig 20 százaléka lett étkezési minőségű, a négyötöde csak takarmánynak jó, miközben például a szomszédos Ausztriában fordított az arány.

A hazai árakra az is hatással van, hogy az unióban a tavalyitól jóval elmaradt az idei búzatermés. Főleg Franciaországban és Németországban csökkent jelentősen a hozam.

A malmok a tavalyinál jóval drágábban tudták, tudják a szükséges alapanyagot megvásárolni. Hiába olcsóbb a takarmánybúza, a malmoknak a sütőipari vevők számára étkezési minőségű búzát kell őrölni –  mondta az Mfor.hu-nak Pótsa Zsófiát, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége főtitkárát. 

Ezért jó hír, hogy ha drágán is, de a malmok még időben be tudtak vásárolni. Az már kevésbé, hogy a minőségi malmi búza tavalyinál magasabb ára okozta többletköltséget nem tudja lenyelni a malomipar. Nincs akkora nyeresége, így ez a lisztárakban fog tükröződni – mondta Pótsa Zsófia. A drágább liszt pedig azt jelenti, hogy drágulni fognak a pékáruk is. Hogy mennyire, azt egyelőre nem tudni.