Család

Karácsonyi készülődés: lesz olyan fenyő, ami közel 60 százalékkal drágul

A magyarok kétharmada állít fát karácsonykor, az otthonok több mint felében műfenyőt. Az Economx megnézte, milyen karácsonyfa- és dekorációs árakkal számoljunk idén.
2023. November 06.
Karácsonyfa
Kép: Getty Images

Az MBH Bank korábbi kutatásából kiderült, hogy a magyarok 80 százaléka előre megtervezi, hogy mennyi pénzt hagy ott a boltokban karácsonykor, több mint felük azonban túlköltekezik az ünnepi időszak során – írja az Economx cikke. A lap megnézte milyen dekorációs árakkal tervezzünk idén.

Komoly drágulás várható a műfenyőknél: közel 60 százalékkal kell többet fizetnünk idén, mint tavaly ilyenkor. A műfenyőnek az az előnye mindenképpen megvan, hogy nem kell évente megvenni. Az Economx által megkérdezett fenyőfaárusok elmondása szerint a nordmann- és az ezüstfenyők 11 százalékkal lehetnek drágábbak idén, míg a lucfenyőnél 20 százalék feletti áremelkedést prognosztizálnak.

Az ünnep díszeknél átlagosan 20 százalékos a drágulás.

A karácsonyfadíszek között egyes termékeknél közel 75 százalékos áremelkedés is megfigyelhető, de az ajtódíszekért is harmadával többet kell fizetni. A gyertyák és beltéri fényfüzérek is 10 százalék felett drágultak egy év alatt, a girlandok, adventi koszorúk és a kültéri világítások ára csak néhány százalékot ugrott tavaly karácsony óta.

Ugyanakkor lesz, ami nem drágul: tavalyi áron adják a halat a gazdaságok, halászati szakmaközi szervezet szerint csak a kereskedőkön múlik, drágább lesz-e az üzletekben – számolt be az RTL Híradó.  Arra számíthatunk, hogy az élő ponty kilója kétezer forint, a harcsa kilója négyezer forint körül lesz.