Pénztárca

Nagyot drágulhat a narancs év végére

Akár hiánycikk is lehet a kedvelt gyümölcs.
2023. Szeptember 24.
Narancsot vág
Kép: Getty Images

Nagy pusztítást végzett idén a hurrikán az Egyesült Államok narancsültetvényein, de nincs jobb helyzetben Brazília sem. Az egész világ ellátási láncában komoly kiesést okozhat – írja a Pénzcentrum.hu. A lap iparági információk alapján azt írja, Magyarországon is megdrágulhat a narancs, és a narancslé is, sőt, még áruhiány is kialakulhat.

A nyári hurrikánszezonban elpusztult a floridai narancsültetvények kilencven százaléka, a tőzsdén is emelkedik a narancs ára, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy állítólag sok helyen nem is fogják újraültetni az elpusztult fákat.

A magyarországi zöldség-és gyümölcstermesztők szakmaközi szervezete, a Fruitveb elemzése sem kecsegtet sok jóval: az USA-ban a narancslé ára hamarosan minden korábbi rekordot megdönthet, mivel az Idalia hurrikán érkezésének hírére 3,28 dollár/fontra emelkedett. Tavaly nyáron még 1,4 dollárt adtak egy font narancsléért, ám az idei év elejére már 2 dollár fölé kúszott az átlagár, és a mostani emelkedés egy éven belül 60 százalékos drágulást jelent.