Pénztárca

Vége az árstopnak: tovább emelkedtek az élelmiszerek árai

Az árstop megszüntetése az érintett termékek többségénél drágulást hozott: itt van a kétezer forintos csirkemell, a 450 forintos cukor.
2023. Szeptember 10.
Nő boltban vásárol
Kép: Getty Images

Az árstop megszüntetése az érintett termékek többségénél érdemi áremelkedést okozott augusztusban – írja a Portfolio.hu a KSH inflációs adatai alapján. A lap megjegyzi, hogy a kötelező akciók azért visszafogja a nagy árugrásokat. Annyi már látszik, hogy közelednek a piaci árakhoz a korábbi árstopos termékárak.

Augusztusban kétezer forint volt egy kiló csirkemell ára, ami jelentős emelkedés a korábbi hónapokhoz képest, amikor 1700-1750 forint között mozgott. Ez 15 százalékos drágulást jelent. Hasonlóan, 16 százalékkal került többe augusztusban a sertéscomb: egy kiló 1600 forintról 1840-re nőtt.

A kristálycukor ára a júliusi 260 forintról augusztusra 450-re emelkedett, ez 71 százalékos drágulás.

Az UHT-tej kisebb mértékben drágult, az étolaj ára viszont alig változott.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor csökkent az árstop hatálya alatt lévő termék ára. A finomliszt ára 230 forintról 200-ra csökkent, 10 db tojásért augusztusban 770 forintot kellett fizetni, egy hónappal korábban még 850-et.

Még most sem a valós, piaci árat látjuk, hiszen az árstopot felváltotta a „kötelező akciók” rendszere, amely nem enged árrést tenni az egyes termékekre. Vagyis ha a beszerzési ár nem változik, akkor a kötelező akciók eltörlése után újra emelkedhet ezeknek a termékeknek az ára.