Pénztárca

Mióta luxus a lecsó?

Néhány évvel ezelőtt még az olcsó, nyári ételek közé tartozott a lecsó, amit sokan el is tettek télire. Tavaly nyáron már sokkal drágábbak lettek az alapanyagok, a belevaló kolbászról nem is beszélve.
2023. Augusztus 18.
Lecsó befőttes üvegben
Kép: Getty Images

A Pénzcentrum most ismét megnézte, hogy mennyibe kerül a lecsó elkészítése, és mire számítson az, aki a téli napokra is szeretne eltenni belőle.

Az óriási infláció nem tett jót a lecsó alapanyag árainak sem. Az egyetlen kivétel tavaly nyáron a vöröshagyma volt, de 2023-ra már ennek az ára is emelkedett. A Pénzcentrum a Covid előtti nyár áraival vetette össze az ideit, e szerint 2023 júliusára:

  • a vöröshagyma 60 százalékkal,
  • a paradicsom is 60 százalékkal,
  • a zöldpaprika pedig 48 százalékkal

lett drágább.

Ha el akarjuk tenni télire…

A lap abból indult ki, hogy a lecsó egy rész paradicsomot, két rész paprikát és fél rész vöröshagymát tartalmaz és nem számolta hozzá például a tojást, a rizst vagy a kolbászt, azaz csak az alap lecsó árát határozta meg. Így

  • 4 kiló paradicsommal
  • 8 kiló paprikával
  • valamint 2 kiló vöröshagymával számoltak

Ha ezeket most, a 2023. júliusi átlagáron vesszük meg, akkor összesen 12 812 forintba kerülne, míg a pandémia előtt 2019. júliusi árakkal számolva még csak 8 424 forintot kellett volna fizetnünk. A különbség 52 százalékos drágulást jelent.

A drágulás a tavalyi évhez képest sem kevés: akkor még 11 024 forintból kihozhattuk volna ugyanezt az alap lecsót, tehát 16 százalékkal olcsóbban. Ha azonban tojást, virslit vagy kolbászt is teszünk a lecsóba, akkor még drasztikusabb a Covid előtti időkhöz képest a drágulás mértéke: 10 darab tojás ára 116 százalékkal, 1 kilogramm virslié 88 százalékkal, míg 1 kilogramm szárazkolbászé 69 százalékkal emelkedett.