Család

Házi „répatorta” zabszelet, őszies fűszerekkel

A répatortát gyakran tavasszal készítjük, pedig a fűszerezése igazán őszies desszertté teszi. Most nem egy klasszikus kevert tésztát mutatunk ebből az ízvilágból, hanem egy zabszeletes verziót.
2024. Október 01.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 2 csésze zabpehely
  • ½ csésze kókuszreszelék
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • ¾ teáskanál őrölt gyömbér
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • ¼ teáskanál szerecsendió
  • ½ csésze tej
  • ¼ teáskanál só
  • 2 nagy szobahőmérsékletű tojás
  • 6 evőkanál barnacukor
  • ¼ csésze almaszósz
  • ½ csésze reszelt sárgarépa
  • ¼ csésze mazsola

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a kókuszt, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a szódabikarbónát, a szerecsendiót és a sót. Egy másik tálban keverd össze a tejet, a tojást, a barna cukrot és az almaszószt, majd ezt add hozzá a száraz alapanyagokhoz és keverd össze alaposan, ezután pedig forgasd bele a sárgarépát és a mazsolát is. Hagyd állni szobahőmérsékleten 30 percig, időnként átkeverve.
  2. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra. Egy 20 centiméteres négyzetes tepsit bélelj ki sütőpapírral és enyhén fújd be olajspray-vel vagy kend meg olajjal.
  3. A zabos keveréket egyenletesen oszlasd el a tepsiben, majd süsd nagyjából 35-40 percig, amíg a szélei aranybarnák lesznek. Miután kivetted, hagyd hűlni 10 percet, majd a sütőpapír széleinél fogva óvatosan tedd át egy vágódeszkára, és hagyd hűlni. Ha kihűlt, vágd kilenc egyelőre részre.
  4. A répás zabszeletek tetejére készíthetsz mázat is, amihez 60 gramm krémsajtot és 1 és ½ evőkanál porcukrot keverj simára kézi mixerrel, majd 2 evőkanál tejet és ½ teáskanál vanília aromát is keverj hozzá. Ezt tedd a kihűlt zabszeletek tetejére, mielőtt felvágod.

Az eredeti recept ITT.

(Forrás: eatingwell.com)