Család

5 kifejezés, amivel egy nárcisztikus manipulál egy vita során

A manipulálás és az empátia hiánya árulkodó lehet.
2024. Október 09.

Vitatkozni nem mindenkivel egyszerű, különösen, ha észérvek helyett, érzelmi síkra tereli a helyzetet. Bár gyakran használjuk a nárcisztikust jelzőként, az ebben a személyiségzavarban szenvedők aránya azért nem túl magas, Manahil Riaz houstoni pszichoterapeuta az amerikai lakosság 0,5-5 százalékát sorolja a nárcisztikus személyiségzavarral élők körébe. Magyarországon a lakosság 1 százalékát érinti a nárcisztikus szeméyliségzavar.

Valakinek lehetnek nárcisztikus vonásai – például énközpontúság vagy az empátia hiánya -, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezzel a szemlyiségzavarral élne.

A HuffPost terapeutákat kért meg, hogy gyűjtsenek össze olyan kifejezéseket és viselkedési formákat, amelyek jellemzőek egy nárcisztikusra konfliktus esetén.

Túlreagálod a dolgot.

„Előfordulhat, hogy egy nárcisztikus többször is elutasítja, eltereli vagy érvényteleníti az érzéseidet” – mondta Justin Grosso pszichológus a lapnak.

Tipikus szófordulat még a „túl érzékeny vagy” – mert ettől úgy érezheted, hogy te vagy az, aki problémát okoz, felnagyít és nem ő.

két nő vitatakozik

Kép: Getty Images

Nem én vagyok dühös, hanem te vagy dühös.

Jellemző, hogy mindez akkor hangzik el, amikor a nárcisztikus fél dühös, kiabál és lekezelő dolgokat mond.

Nem tudom elhinni, hogy engem támadsz, mindig engem hibáztatsz.

A nárcisztikusok gyakran látják magukat áldozatnak, ebből az áldozati szerepből következik, hogy gyakran érzik úgy, mások rosszul bánnak velük.

„Azzal, hogy áldozatnak állítják be magukat, nemcsak manipulálhatnak másokat, hanem figyelmet, szimpátiát vagy kontrollt szerezhetnek a kapcsolataikban” – mondta Monica Cwynar. szociális munkás. „A vélt áldozati szerepet eszközként használhatják arra, hogy támogatást csikarjanak ki maguknak, vagy hogy eltereljék a figyelmet saját problémás viselkedésükről.” Így képesek elhárítani a felelősséget és azt másra tolni.

Ha szeretnél engem, akkor ezt tennéd.

Cwynar szerint a konfliktus során gyakori, hogy a nárcisztikus emberek manipulálnak.

„Olyan erős nyelvezetet használnak, mint … „Ha szeretsz engem, akkor ezt tennéd meg értem … ha nem teszed meg, lehet, hogy kárt teszek magamban … ha elmész innen, akkor soha nem szerettél” – magyarázta Cwynar.

Az ilyen kijelentések megnehezítik, hogy egyenrangúként félként maradj a konfliktusban és valószínűleg arra késztetnek, hogy visszavonulót fújj és átadd az irányítást.

Tudhattad volna, hogy dühös vagyok.

„Bár sok személyiségzavarral küzdő ember úgy gondolhatja, hogy másoknak olvasniuk kellene a gondolataikban, ez különösen nárcisztikusoknál szembetűnő” – mondta Grosso.

„Egy ilyen mondat azt eredményezheti, hogy a másik személy úgy érzi, mintha tojáshéjon járna” – magyarázta Grosso. Emellett a félelem, a bűntudat és a kötelességtudat érzései is felbukkanhatnak.