Baba

Nem azért hideg a kisbabák keze, mert fáznak

A kisbabák keze sokszor hideg, ilyenkor arra gyanakodhatunk, hogy biztos azért, mert fáznak. Nem feltétlenül erről van szó azonban.
2024. Október 20.

Az ok a legtöbb eseten ártalmatlan és az erek összehúzódásáról szól: a kisbabáknál ez (sem) úgy működik, mint egy felnőttnél. Ahogy Dr. Randy Thornton gyermekorvos fogalmazott a Rompernek, teljesen normális, hogy a baba keze és lába hideg. Az érrendszer összehúzódása miatt is fontos, hogyha hideg van, a babán legyen sapka és kesztyű. Előbbi azért, mert a csecsemők sokkal több hőt veszítenek a fejükön keresztül, mint a felnőttek.

baba keze

Kép: Getty Images

A csecsemők – ugyanúgy, ahogy a felnőttek – a testük belső részét, a magját próbálják melegen tartani. Amikor hűlnek, akkor elsősorban a végtagjaik hője csökken – mondta a Rompernek Dr. David Hill gyermekorvos.

„A csecsemők is viselhetnek kesztyűt, ha az időjárás megkívánja” – mondta Dr. Hill. Fontos az is, hogy a szobát megfelelő hőmérsékleten tartsuk, ám Dr. Hill és Dr. Thornton szerint az élet első évében kerülni kell a takarókat és a puha ágyneműket, a SIDS elkerülése miatt.

„Nagyon ritkán a hideg kéz jelezhet keringési problémát, például veleszületett szívbetegséget vagy szívelégtelenség.” Vérszegénységre is utalhatnak a hideg kezek, különösen akkor, ha a baba sápadtnak is tűnik”- mondja Dr. Hill. Ha gyermek keze nem melegszik fel akkor sem, ha meleg környezetben van, vagy ha az anaemia egyéb jeleit észleli (fáradtság, szédülés, gyengeség), akkor beszéljünk a gyermekorvossal.

Ijedtségre adhat okot, ha a babának kékes vagy lila a keze, lába, de Dr. Thornton megnyugtatja a szülőket, hogy ez is teljesen normális. „Amikor a baba megszületik, akkor a kezei és a lábai is kissé kékes színűek lehetnek, de az első két-három hétben látni fogjuk, ahogy rózsaszínűvé válnak. A szülők általában azért aggódnak, hogy ez annak a jele lehet, hogy a baba nem jut elegendő oxigénhez. De szinte biztos lehetsz abban, hogy a hideg kezek és lábak semmilyen bajt nem jelentenek.