Gyerek

Nem csak a kisgyerekeknek való – építőjátékok 7-10 éveseknek

Az építőjátékozás nemcsak kisgyerekként szórakoztató és hasznos játék, hanem iskoláskorban is. Miért érdemes ilyenkor is építőkockákkal és más építős készletekkel játszani, és milyen típusú játékok léteznek ennek a korosztálynak?
2024. Október 24.

Az építőjátékok kisgyerekkorban egyrészt a nagymotoros mozgásokat és a finommotorikát is fejlesztik, és emellett a kognitív fejlődésre is előnyösek. A tornyok építésével és ledöntésével többek között az ok-okozati összefüggésekkel is ismerkedik a kisgyerek, de alapvető matematikai és fizikai ismereteket is szerezhet, fejlődnek a problémamegoldó és koncentrációs képességei. Emellett pedig nyílt végű játékként az építőkockák remek kreatív elfoglaltságot is jelenthetnek, a kisgyerek képzelete szab határt annak, mit épít fel a kockákból.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

De az iskolás korosztály számára is jó kikapcsolódás lehet az építőjáték. (Ráadásul sok olyan játék van, amiből még a felnőtt korosztály számára is léteznek készletek.) Amellett, hogy kreativitást fejlesztő hobbi, ennél a korosztálynál is jó hatással lehet a problémamegoldó készségek és a kritikai gondolkodás fejlődésére, a motoros készségekre és a kéz-szem koordinációra, és a számolási, geometriai, matematikai, fizikai, mérnöki készségek tanulását is segítheti. Az építőjátékok ráadásul a barátokkal vagy a családtagokkal együtt is játszhatók, így a szociális-kommunikációs készségek fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

Alábbi ajánlónkban összegyűjtöttünk néhány szuper építős játékot a 7-10 éves iskolás korosztály számára.

Klasszikus ház- és toronyépítős játékok is készülnek természetesen ennek a korosztálynak is, de az érdeklődési köröknek megfelelően számos készlet létezik. Ha például a gyermeked kedveli a természettudományokat és érdeklődik a fizika, a mechanika iránt, akadálypálya jellegű építőjátékokat is találunk a piacon. Ilyen például a Gravitrax kezdő készlet, amiben akadályokkal, emelőkkel, kanyarokkal tarkított mágneses pályát kell megtervezni, amin végig is tudnak haladni a játékban található golyók.

(Kép forrása: jateksziget.hu)

(Kép forrása: jateksziget.hu)

A mágneses készletek között a klasszikusabb építős játékokhoz hasonlók is léteznek színes elemekkel, ha valaki jobban szeret házakat, állatokat, embereket építeni. A Pixio 50 darabos készletében is találni például sablonfüzetet, számos felépíthető modellel, de természetesen a saját fantázia szülte kreatív figurák is elkészíthetők vele.

(Kép forrása: alza.hu)

(Kép forrása: alza.hu)

Hasonló a jól ismert Lego is, hiszen a különféle készletekből megépíthetők az adott játékmodellek, de a színes kockákból bármit készíthetünk, amit csak elképzelünk. A Dreamzzz készletek pedig különösen meg tudják mozgatni a fantáziát, hiszen már az egyes csomagokban található kockák is többféle figurához használhatók fel – mint az Izzie álomállatkái készlet, amiből megépíthető például egy vörös macskamedve, egy madár és egy tengeri teknős vagy a Cooper C-Rex robotdinoszaurusza, amiből T-Rex vagy szárnyas pterodaktil is készülhet.

(Kép forrása: lego.com)

(Kép forrása: lego.com)

 

(Kép forrása: lego.com)

(Kép forrása: lego.com)

Az állatos építőknél maradva a modellezős játékokat kedvelő gyerekeknek izgalmasak lehetnek a papírszobor építős 3D origami készletek is, amikből nagyon szép dekoráció is készülhet. Ilyen például ez a színes Origami 3D Páva is, de többféle állat vagy növény is építhető a további készletekből.

(Kép forrása: jateksziget.hu)

(Kép forrása: jateksziget.hu)

Az építőjátékok között a kirakókat se felejtsük el, hiszen nagyon jó kikapcsolódást tud nyújtani ez a hobbi, és relaxáló játék tud lenni a gyerekeknek. Ha már a klasszikus puzzle-ből többfélét kipróbált a gyermeked, a 3D-s kirakósokat is érdemes kipróbálni. Ilyen például a korosztály számára ez az állatos Ravensburger – Ball Globus földgömb kirakó, amin az egyes földrészeken az ott élő állatvilág tagjai is láthatók.

(Kép forrása: alza.hu)

(Kép forrása: alza.hu)

Egy remek játék, amit utazáskor vagy hosszabb várakozáskor is be lehet vetni a tangram. Ez egy ősi kínai kirakós-logikai játék, így ennél síkban kell építeni, és egyszerre fejleszti a geometriai és a kreatív-művészi készségeket is. A klasszikus tangram hét különböző formájú kirakós darabból áll, amiből különféle alakzatokat lehet felépíteni. A Tangoes Starter változatban több sablonkártya is van, ami alapján az alakzatok megépíthetők, és két készletnyi kirakós van a csomagban, így egyszerre két játékos is játszhat vele, akár versenyezve is.

(Kép forrása: reflexshop.hu)

(Kép forrása: reflexshop.hu)