Család

A baby boomerek tovább élnek, de rosszabb az egészségi állapotuk, mint a korábbi generációknak

Egy globális tanulmány szerint a baby boomerek és a most az ötvenes éveikben járók tovább élnek ugyan, de rosszabb egészségi állapotban vannak, mint a korábbi generációk voltak ugyanebben az életkorban, az orvostudomány fejlődése és az egészséges életmóddal kapcsolatos nagyobb tudatosság ellenére.
2024. Október 25.

A kutatók megállapították, hogy az 50-es, 60-as és 70-es éveikben járó emberek nagyobb valószínűséggel küzdenek súlyos egészségügyi problémákkal, mint azok, akik a második világháború előtt vagy alatt születtek, amikor elérték ugyanezt a kort.

Az eredmények nem magyarázhatók azzal, hogy az emberek tovább élnek – mondták az Oxfordi Egyetem és a University College London (UCL) szakértői. Az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák, a szívbetegségek és más betegségek egyre fiatalabb korban érintik az embereket. A Journals of Gerontology című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint az elmúlt évszázadban az egymást követő nemzedékek körében nőtt a betegségek aránya.

A kutatás vezető szerzője, Laura Gimeno, a UCL munkatársa szerint “generációs egészségügyi sodródás” tapasztalható, a fiatalabb generációk egészségi állapota általában rosszabb, mint az előző generációké volt ugyanabban az életkorban.

„Még az orvostudomány fejlődése és az egészséges életmóddal kapcsolatos nagyobb tudatosság ellenére is az 1945 után születetteknél nagyobb a krónikus betegségek kockázata, mint elődeiknél. Mivel a magas jövedelmű nyugati országokban a lakosság akár egyötöde 65 év feletti, az egészségügyi és szociális ellátás iránti növekvő igények óriási hatással lesznek a kormányzati kiadásokra.”

A kutatók több mint 100 000 ember egészségügyi adatait elemezték 2004 és 2018 között, az 50 éves és idősebb emberek több generációját lefedve Angliában, az Egyesült Államokban és Európában. A krónikus betegségek növekvő arányát találták, különösen az 1936 és 1945 között és az 1955 és 1959 között születetteket összehasonlítva.

A krónikus betegségek aránya az egymást követő generációk között minden régióban emelkedett, a később születetteknek nagyobb valószínűséggel volt rákjuk, tüdőbetegségük, szívproblémáik, 2-es típusú cukorbetegségük és magas koleszterinszintjük, mint az azonos korú elődeiknek.

Bár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása minden régióban azonos mértékben emelkedett, a rák, a szívproblémák és a magas koleszterinszint diagnózisa Angliában és Európában nőtt a legnagyobb mértékben, a baby boomerek és az 50-es éveikben járó emberek másfélszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek ezekben a problémákban, mint azonos korú elődeik.

„Ha a várható élettartam változatlan marad vagy tovább növekszik, ezek az aggasztó tendenciák azt eredményezhetik, hogy a fiatalabb generációk több évet töltenek rossz egészségi állapotban élve” – fogalmazott a kutatás vezetője.

(The Guardian)