Család

A C-vitamin és a szelén csökkentik a meddőség kockázatát

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint nagyobb mennyiségű antioxidáns fogyasztása csökkentheti a meddőség kockázatát nőknél.
2024. Október 26.
C-vitamin

Kép: Getty Images

Az Egyesült Államokban 2013 és 2018 között gyűjtött Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés adatait használta fel az a kutatás, amely megállapította, hogy oxigéngyökök és a szervezet antioxidánsai közötti egyensúlyhiány oxidatív stresszt okozhat, amely hátrányosan befolyásolja a reprodukciós folyamatokat, például a petesejtek minőségét – írja a Rizikometer.

A kutatás eredménye rávilágít az antioxidánsok reproduktív egészséggel kapcsolatos szerepére: az A-vitamin támogatja a fejlődéshez kapcsolódó génexpressziót, a C-vitamin semlegesíti a káros gyököket, míg az E-vitamin védi a sejtmembránokat. A cink és a szelén pedig megvédik a sejteket a károsodástól.

A vizsgálat eredményei szerint a nagyobb mennyiségű étrendi antioxidáns szoros kapcsolatot mutatott a meddőség csökkenésével, különösen a szelénről és a C-vitaminról derült ki egyértelműen, hogy csökkentik a meddőség kockázatát.