Különösen az antibiotikumok bizonyos típusainál problémás, ha egyidejűleg a gyógyszer szedésével tejet, sajtot, joghurtot is fogyasztunk. A szájon át – például tabletta vagy folyadék formájában – bevitt antibiotikumoknak fel kell szívódniuk a véráramban ahhoz, hogy kifejthessék hatásukat. De ha tejtermékekkel, például tejjel, sajttal vagy joghurttal együtt veszik be, egyes antibiotikumok nem szívódnak fel úgy, ahogyan kellene. Azaz kevésbé lesznek hatásosak.

Kép: Getty Images
Egy tanulmány például azt találta, hogy a demeclocyclin antibiotikum felszívódása a 83 százalékkal csökkent, ha tejjel együtt vették be, szemben a vízzel. A demeklociklin a légutak bakteriális fertőzéseinél, például tüdőgyulladás kezelésére szolgál. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy ha a ciprofloxacint ha tejjel fogyasztják, a gyógyszer szintje a véráramban körülbelül 30-36 százalékkal alacsonyabb, mint amikor vízzel veszik be. Ezt az antibiotikumot számos betegség kezelésére használják, a tüdőgyulladástól a gonorrheáig.
Más tejtermékek hatásairól kevesebb adat áll rendelkezésre, de a tanulmányok általában arra utalnak, hogy ezek is csökkentik a vér antibiotikumszintjét, bár nem feltétlenül olyan mértékben, mint egy pohár tej.
Ezért nincs jóban a tej az antibiotikummal
A Live Science-nek nyilatkozó Anastasiya Shor gyógyszerész, a New York-i Touro College of Pharmacy adjunktusa a szerint a magyarázat a tej magas kalciumion- és magnéziumion-tartalmában rejlik. Ezek az ionok az antibiotikumokhoz kötődve vízben nem oldódó vegyületeket alkotnak. Ha pedig az antibiotikumok nem tudnak feloldódni a bélrendszer folyadéktartalmában, akkor a véráramba sem tudnak felszívódni. Tehát amikor a bélben kalcium- és magnéziumionok vannak jelen, ezek hatékonyan csapdába ejtik az antibiotikum-molekulákat, így azok nem tudják kifejteni hatásukat: a véráramba jutó antibiotikum mennyisége jelentősen csökken, csökkentve a gyógyszer hatékonyságát az egész szervezetben.
Ez a kölcsönhatás a tejtermékekkel csak bizonyos antibiotikumok esetében jelent problémát, különösen azoknál, amelyek a tetraciklinek és a fluorokinolonok családjában tartoznak.
Szerencsére viszonylag egyszerűen elkerülhető ez a gyógyszerkölcsönhatás. A legfontosabb, hogy az antibiotikumokat vízzel kell bevenni.
„Annak érdekében, hogy az antibiotikum a kívánt módon fejtse ki hatását, a betegeknek 2 órával a tejtermékek fogyasztása előtt vagy 6 órával azután kell bevenniük a gyógyszert”- mondta Shor. „Ez csökkenti a kalcium és az antibiotikum találkozását az emésztőrendszerben, és biztosítja, hogy a beteg a lehető legtöbbet kapja a gyógyszerből.”