Család

Túl vagyunk rajta – Ez a legrosszabb az őszi óraátállításban

Tavasszal előre állítunk, ősszel vissza... vagyis... hogy is van? Persze, hogy minden évben valaki lekésik valamit vagy túl korán érkezik...
2024. Október 27.

Amikor utoljára óraátállítás volt, akkor – két gyerekkel korán kelve, idegesen és kapkodva készülve, két órát tömegközlekedve – elkéstem az anyósom húsvéti ünnepségéről (igen, pontosan egy órával), így nem annyira kedvelem ezt az intézményt. Az egyetlen vigaszom benne az, hogy a digitális óráim (laptop és mobil) „átállítják magukat”, bár így meg minden ilyen reggelen hosszan töröm a fejem, hogy akkor most mennyi is az idő, mert az óráim fele mást mutat, mint a másik fele; és amíg így töröm a fejem, többnyire már el is késtem valahonnan (igen, pontosan egy órával), vagy épp előbb mentem valahova – ez a jobbik eset.

Magyarországon – és sok más európai országban – az októberi óraátállítással térünk át a téli időszámításra, amelyre jellemzően október utolsó vasárnapján kerül sor. Ekkor az órákat hajnali három óráról kettőre kell visszaállítani, így egy órával többet alhatunk – ha minden igaz, ezt már meg is tapasztaltátok.

Ezért csináljuk ezt az egészet

Az óraátállítás elve eredetileg az energiatakarékosságot szolgálta. Az 1970-es évek energiaválsága alatt vált gyakoribbá a nyári időszámítás használata, hogy jobban kihasználják a nappali világosságot, és csökkentsék a mesterséges világításra fordított energiafelhasználást. Magyarország 1980-ban csatlakozott az óraátállításhoz, és azóta minden évben októberben visszatérünk a „téli időszámításra,” vagyis a természetes, UTC+1 órás időzónára.

Van baj

Bár a plusz egy óra alvás sokaknak kedvező, a téli és a nyári időszámítás váltogatása mégis számos ember szervezetének okoz megterhelést. Az óraátállítással járó bioritmuszavarok összefüggésbe hozhatók átmeneti alvásproblémákkal, koncentrációcsökkenéssel, és egyes tanulmányok szerint még az infarktus kockázata is növekedhet a váltás utáni napokban.

Jól megkavartuk magunknak

Az Európai Unióban évek óta vita tárgya, hogy megszüntessék-e az óraátállítást, mivel sokan úgy vélik, hogy az energiatakarékosságra gyakorolt hatása csekély, míg a negatív hatások jelentősek. 2019-ben az Európai Parlament megszavazta, hogy eltöröljék az óraátállítást, de a végleges döntés még várat magára, mivel a tagállamoknak egységesen kellene meghatározniuk, hogy a nyári vagy a téli időszámítást alkalmazzák véglegesen.

És még az időzónák is számítanak…

Magyarország földrajzilag az UTC+1-es időzónához tartozik, így a téli időszámítás alatt természetes idő szerint élünk. Nyáron az óra előreállításával UTC+2-es időre váltunk, ami több nappali világosságot eredményez a késő délutáni órákban, de ez nem teljesen felel meg a természetes napciklusnak.

Ami a mindennapokat illeti

Az őszi óraátállítás hatása leginkább a reggelekre és a délutánokra van: mivel a nappalok egyre rövidebbek, az óra visszaállítása révén hamarabb lesz világos reggelente, de délután hamarabb is sötétedik. Ez pozitív hatással van a reggeli közlekedésre, hiszen a világosabb reggelek miatt biztonságosabb közlekedni, de a korai sötétedés több ember számára okozhat levertséget és „téli fáradtságot.”

Ti hogyan éltétek meg a mai reggelt?