Ezért kell külön összekeverni
Annak érdekében, hogy a tésztát ne keverjük túl, először javasol külön összekeverni a nedves és a száraz hozzávalókat egy-egy tálban. Ezután kell a kettőt egymáshoz keverni.
Ne keverjük túl
Ez a muffinkészítés legfontosabb szabálya, hogy a süti puha legyen. A száraz hozzávalókat éppen ezért szinte csak nedvesítsük meg, óvatosan keverjük össze a két tál tartalmát – nem az a cél, hogy felverjük a tésztát vagy hogy teljesen sima állagot kapjunk. Érdemes lehet éppen ezért kézzel összekeverni, egy nagyobb spatulával csak összeforgatni egymással a két részt.
A végén ízesítsük
A fűszereket a többi száraz hozzávalóhoz bele tudjuk keverni a tésztába, de például a gyümölcsöt, a magvakat vagy a csokit csak a végén adjuk hozzá. Ekkor még egyszer enyhén keverjünk a tésztán.
Készítsük elő a tepsit
Hogy ne ragadjon bele a süti, a muffin formát javasolt mindig olajsprayvel bepermetezni, vagy muffin papírt használni.
Egy nagyon hasznos eszköz
Egy fagylaltdagoló kanál nagyon hasznos tud lenni a muffinsütésnél, hiszen ezzel nagyon jól ki lehet adagolni a tésztát a hasonló méretű sütikért, és kisebb az esélye annak, hogy a sütőforma szélét is összekenjük.
Ne töltsük tele
Ne töltsük túl a muffin formát tésztával, minden kis csészét maximum ¾-ig érdemes megtölteni, hogy szép, kerek tetejű sütiket kapjunk.
Még egy kis ízesítés
Ha megtöltöttük a muffin formát, a tetejére még szórhatunk egy kevés ízesítőt – gyümölcsöt, magot, csokit. Ahogy a sütik sülnek, ezek a tetejükre sülnek.
Hagyjuk egy kicsit hűlni
Amikor kivettük a muffinokat a sütőből, hagyjuk ezeket néhány percig hűlni a tepsiben, mielőtt a rácsra tennénk, hogy ne essenek szét. De ehhez elegendő nagyjából öt perc, mert ha túl sokéig maradnak benne, túl vizesek lehetnek.
A hozzávalókról
A muffintésztához érdemes szobahőmérsékletű hozzávalókat használni, ezért célszerű például a tojást és a vajat már valamivel azelőtt kivenni a hűtőből, hogy nekiállunk a sütésnek.
(Forrás: bestrecipes.com.au, foodrepublic.com)