Egy viszonylag gyorsan elkészíthető desszert a banánkenyér, amivel a megpuhult, túlérett banánokat is meg tudjuk még menteni. Remekül variálható recept, friss vagy aszalt gyümölcsökkel, magvakkal és csokival is lehet ízesíteni. Mire érdemes figyelni az elkészítésénél?
A banánkenyér egy egyszerűbb kevert tészta, de van néhány dolog, amit érdemes betartani az elkészítésénél. Az allrecipes összegyűjtött néhány hasznos tippet.
Először a sütőt és a sütőlapot készítsük elő
Első lépésként melegítsük elő a sütőt a banánkenyérhez, és készítsük elő a kenyérformát kiolajozással, sütőpapírozással, még mielőtt a tésztát összekeverjük. Ez azért fontos, hogy a süti azonnal mehessen a sütőbe. A portál szerint a tészta kelését okozó összetevők, a szódabikarbóna, illetve a sütőpor azonnal aktiválódnak, így minél előbb kerül a tészta a sütőbe, annál jobb.
Alaposan keverjük össze a száraz hozzávalókat
Mérjük ki a száraz hozzávalókat, majd egy nagy tálban keverjük össze ezeket alaposan, hogy egyenletesen eloszlatva kerüljenek a tésztába.
A legjobb az érett banán
A minél szaftosabb banánkenyér trükkje az, hogy válasszunk hozzá minél puhább, barnább, foltosabb banánt. Ahogy a banán érik, úgy lesz egyre édesebb az íze és lágyabb a textúrája, amitől szaftosabb és ízesebb lesz a banánkenyér. Emellett sokkal könnyebb lesz villával pürésíteni a banánt.
Külön keverjük össze a nedves hozzávalókat
A vaj, a cukor, a pürésített banán, a tojás, a tejtermék, és ha esetleg van folyékony ízesítő, mint például a vanília aroma, ezek számítanak a nedves hozzávalóknak a banánkenyérnél. A legtöbb recept szerint a vajat és a cukrot kell először felhabosítani, kikeverni, majd ehhez hozzákeverni a pürésített banánt. Ezután kerül hozzá a tojás és a többi nedves hozzávalót.
Szobahőmérsékletű vaj
A szobahőmérsékletű vajat könnyebb a cukorral kikeverni, kihabosítani, így több levegőt tud felvenni, több légbuborékot tud magában tartani, így a tészta könnyedebb, puhább lesz.
A nedves hozzávalókat keverjük a száraz hozzávalókba
Készítsünk egy kisebb mélyedést a száraz hozzávalók közepébe, majd ebbe mehetnek a nedves hozzávalókat. Óvatosan keverjük össze a tésztát, egy kanál vagy egy spatula segítségével, forgatva a tálat, csak addig kevergetve, amíg a liszt és a többi száraz hozzávaló is nedves lesz.
Extra hozzávalók
Ha plusz finomságokat, ízesítőket szeretnénk adni a tésztához, mint a magvak, a csoki vagy a gyümölcsök, azokat a nedves és a száraz hozzávalók összekeverése után adjuk a tésztához. Nagyon finoman, nagyon óvatosan keverjük hozzá.
Ne keverjük túl a tésztát
Talán ez a legfontosabb tipp: nem szabad túlkeverni a tésztát, mert ettől olyan levegőzsebek keletkeznek sütés közben a tésztában, és ettől a banánkenyér kemény lehet.
Teszteljük korán a tésztát
Már néhány perccel az előtt érdemes tűpróbát végezni a süteményen, mielőtt lejárna az időzítő. Ügyeljünk arra, hogy a tűpróba a banánkenyér közepéig menjen, és nézzük meg, hogy nem tapad-e rá semmi. Ha igen, tegyük vissza a sütőbe, de csak néhány percre, és teszteljük újra. A cél, hogy maximum egy-két morzsa tapadjon hozzá.
Alább ajánlunk két ízletes banánkenyér receptet is, a Nosalty recepttárának köszönhetően.
Az egyik egy igazi őszi-téli ízesítésű banánkenyér, mézeskalácsot idéző fűszerekkel és egy kis kávés ízzel is. Tovább a recepthez: Banánkenyér őszi fűszerekkel
A másik egy nagyon finom kakaós és csokis banánkenyér, márványos tésztával, a csokoládérajongóknak. Tovább a recepthez: Márványos, csokis banánkenyér