Az adventi koszorú, girlandok, asztaldíszek, ajtódíszek vagy karácsonyfadíszek része is lehet a szárított narancskarika, amit felhasználhatsz önmagában, vagy más termésekkel, fűszerekkel – például fahéjrúddal, csillagánizzsal – kiegészítve, színes szalagokkal fellógatva.
Hogyan készítheted el a szárított narancskarikákat? A Homes&Gardens szerint az egyik megoldás az, ha a megmosott narancsokat 1 cm vastag szeletekre vágod fel, majd egy rácsra fekteted a szeleteket, majd levegőn hagyod kiszáradni ezeket. Ez a technika több napot is igénybe fog venni, az otthoni hőmérséklettől és páratartalomtól függően.
Ennél gyorsabb módszer, ha sütőben szárítod ki a szeleteket. Ehhez szintén vágd 1 cm széles szeletekre a narancsokat, majd mosd meg a szeleteket és töröld szárazra, majd helyezd ezeket ráccsal ellátott tepsi rácsára vagy sütőpapírral bélelt tepsire. A sütőt melegítsd elő alacsony hőfokra – körülbelül 80 °C-os sütőben süsd a narancskarikákat nagyjából 4 órán keresztül, a Better Homes&Gardens szerint, hogy ne égjenek és barnuljanak meg. Időnként nézz rá és forgasd meg a szeleteket. Akkor vannak készen a szárított narancskarikák, ha ropogós-kopogós tapintásúak, és nem engednek több nedvességet magukból. Fontos, hogy teljesen szárazak legyenek, hogy ne penészedjenek meg. Ezután hagyd teljesen kihűlni a narancskarikákat.
Hogy hogyan lehet díszekhez felhasználni a szárított narancskarikákat, ahhoz korábban ebben a cikkben adtunk ötleteket.