Oké, ez az édesség nem olyan, mint a linzerkarika, amit akár hetekkel előre is elkészíthetsz, de néhány nappal a kínálás előtt ezt is összeállíthatod! A lényeg, hogy ne felejtsd el hűtőbe tenni, így tuti nem esik baja!
Jól jársz ezzel a recepttel akkor is, ha csak az utolsó pillanatban jut időd édességet készíteni, nem fog cserben hagyni ez a retró finomság, amit gyerekkorunkban sokkal többször láthattunk az asztalon, mint mostanában. Meglátod, klassz lesz újra „összefutni” vele!
Retró kókuszos keksztekercs
Hozzávalók a kekszes alaphoz:
- 60 dkg darált keksz
- 12 dkg porcukor (ennél a receptnél nem lehet kristálycukorral kiváltani!)
- 8 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3.5 dl tej
- Kevés sütőrum (kihagyható vagy rumaromával is helyettesíthető)
- 2-3 evőkanál kókuszreszelék a tetejére
Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
Így készül:
- A kakaós-kekszes alap elkészítéséhez egy tálban összekeverjük a darált kekszet, a kakaóport és a porcukrot, hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát, majd több részletben a tejet. Ez utóbbit azért fontos apránként adagolni, mert ha egyben öntöd hozzá, túl lágy lehet a kekszalap, ami semmiképp sem szerencsés. Az állaga akkor jó, ha könnyű vele dolgozni: se nem túl száraz, töredező, se nem túl puha és ragacsos.
- Ha netán korrigálni kell az állagán, így csináld: ha túl száraz lenne, 1-2 evőkanál tejjel lazíthatsz rajta, ha pedig túlzottan puhának érzed, egy kevés darált keksszel ellensúlyozhatod.
- Ezután félretesszük a kókusztekercs alapját és elkészítjük a krémet. Ehhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral (erre érdemes legalább 8-10 percet szánni és robotgéppel dolgozni) majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
- Egy sütőpapírt terítünk az asztalra vagy a gyúródeszkára, megszórjuk egy kis kókuszreszelékkel és ráhelyezzük a kekszes alapot. Óvatosan kinyújtjuk úgy. hogy téglalap alakja legyen, és ne legyen vastagabb fél centinél.
- Egyenletesen elkenjük rajta a vajas krémet és a sütőpapírt felemelve óvatosan feltekerjük. Ha kész, belecsomagoljuk a sütőpapírba és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően összeérjenek és könnyen szeletelhetővé váljon.
Fotó: Getty Images