A szacharin fogyasztása még jóval nagyobb mennyiségben is veszélytelen – írja az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-bejegyzésében.
A poszt szerint „jó hír lehet az alternatív édesítőszerek “rajongóinak”, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság majdnem duplájára – 5-ről 9 mg/testtömeg-kilogramm/napra – emelte a szacharin megengedhető napi beviteli értékét (ADI)”. Az ADI azt a mennyiséget jelenti, amennyi egy anyagból egy életen át naponta fogyasztható anélkül, hogy az egészségi kockázatot jelentene.
Ahogy a bejegyzésben írják, a szacharinra korábban vonatkozó ADI-t még 1995-ben határozták meg, az alapján, hogy patkánykísérletek során hólyagdaganatot okozott. Azóta azonban kiderült, hogy ez a hatás csak hím patkányoknál érvényesül – embereknél szerencsére nem. A szakértők összességében arra jutottak, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, az anyag nem okoz DNS-károsodást és fogyasztása a mai ismeretek szerint nem hozható összefüggésbe a rák kockázatával.