
(Kép forrása: Getty Images)
Egyes zöldségek és gyümölcsök együtt tárolva hatással lehetnek a másik gyorsabb érésére, amit időnként jó kihasználni, de ha már egyébként is érett terményekről van szó, akkor hamarabb megromolhatnak így. „Általánosságban elmondható, hogy ne tároljunk együtt etilénre érzékeny gyümölcsöket vagy zöldségeket olyan gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, amik nagy mennyiségű etiléngázt termelnek” – idézi John Adlert, a Blue Apron kulináris alelnökét a marthastewart.com.
Az alábbi galériába megtalálod, hogy mit nem érdemes együtt tárolni.
7 fotó megtekintése
Galéria
Zöldségek és gyümölcsök, amiket nem érdemes együtt tárolni
1/10
Alma.
Alma. Az alma etilént termelő gyümölcs, ezért célszerű más gyümölcsöktől zöldségektől elkülönítve tárolni. Tárolhatjuk a konyhapulton gyümölcsöstálban, de érdemes más gyümölcsöktől legalább 15-20 centiméterre tenni. Viszont ha valamilyen gyümölcs érését szeretnénk segíteni, helyezzük közelebb az almákhoz. Ugyanez igaz a banánra is. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
2/10
Dinnye.
Dinnye. Az almához és a banánhoz hasonlóan a nyári kedvencet, a dinnyéket is érdemes más gyümölcsöktől külön tárolni. Amíg elég érett nem lesz a dinnye ahhoz, hogy felvágjuk, inkább a pulton tároljuk, majd a maradékot lezárt csomagolásban tegyük a hűtőbe. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
3/10
Tartsuk távol a friss karfiolt az almától a kivitől és a hagymától.
Tartsuk távol a friss karfiolt az almától, a kivitől és a hagymától. A karfiol különösen etilénérzékeny zöldségféle, ezért érdemes a legtöbb gyümölcstől és a hagymaféléktől külön tárolni. Hogy friss maradjon, szüksége van a szellőzésre, ezért ne zárt műanyagzacskóban tároljuk. A legjobb helye a hűtőszekrény fiókjában van más zöldségekkel együtt vagy egy polcon. Ugyanez vonatkozik a brokkolira, a káposztára és a kelbimbóra is, melyek szintén érzékenyek az etilénre. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
5/10
Etiléntermelő és etilénérzékeny zöldségek és gyümölcsök amiket tartsunk külön.
Etiléntermelő és etilénérzékeny zöldségek és gyümölcsök, amiket tartsunk külön. Etiléntermelő zöldségek és gyümölcsök az avokádó, az alma, az érett banán, a füge, a szőlő, a dinnye, a körte, az őszibarack, a nektarin, a paprika, a paradicsom. (…) (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
6/10
Etiléntermelő és etilénérzékeny zöldségek és gyümölcsök amiket tartsunk külön.
Etiléntermelő és etilénérzékeny zöldségek és gyümölcsök, amiket tartsunk külön. Ezeket nem érdemes együtt tárolni az etilénérzékeny terményekkel, mint a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a sárgarépa, a karfiol, az uborka, a zöld leveles zöldségek, a saláta, a hagyma, a tök. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
7/10
Amik miatt nem kell aggódni.
Amik miatt nem kell aggódni. Vannak olyan gyümölcsök, amik nem érzékenyek az etilénre, mint például a citrusfélék. Így ezek tárolhatók együtt etiléntermelőkkel is. Nem érzékenyek az etilénre a citrom, a lime, a grapefruit, a narancs, a málna, az eper, a szeder, az áfonya, a zöldbab, a cseresznye és az ananász. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
9/10
Figyeljünk arra is hogy szárazak maradjanak a zöldségek és a gyümölcsök.
Figyeljünk arra is, hogy szárazak maradjanak a zöldségek és a gyümölcsök. A bevásárlás után hazafele a zöldségek és gyümölcsök felmelegedhetnek, ezért otthon érdemes egy kis időre a pultra tenni ezeket, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, majd ezután áttenni a zöldségtároló fiókba, hogy ne csapódjon le rajtuk olyan gyorsan a pára és a hűtőszekrényben lévő többi termény se legyen nedves. Ide ne zárt műanyagzacskóban tegyük be a zöldségeket, gyümölcsöket. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikkek
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikk
folyadékpótlás
Figyelj a hidratálásra: ezek a legmagasabb víztartalmú zöldségek, gyümölcsök
(via marthastewart.com)