Család

Három reggeli zabpehellyel, túl a klasszikus zabkásán

Érdemes zabpehellyel indítani a napot, mert rostban gazdag, tápláló étel, ami hosszan biztosít jóllakottságot. Mutatunk három reggelit, amit zabból készíthetsz!
2025. Szeptember 07.

A zabpehely jó szénhidrát- és rostforrás, ami gazdag mangánban, magnéziumban, foszforban is, de található benne cink, B1-, B3-, B5- és B6-vitamin is. Tejjel vagy más tejtermékkel, növényi tejpótlóval, gyümölcsökkel és magvakkal jó teljes értékű reggeli lehet belőle. A teljes kiőrlésű zab antioxidánsokban és jótékony növényi vegyületekben, úgynevezett polifenolokban is gazdag, emellett nagy mennyiségű béta-glükánt tartalmaz, amely egyfajta oldható rost, ami fokozza a jó baktériumok szaporodását az emésztőrendszerben.

A jól ismert zabkása mellett a következő recepteket is érdemes kipróbálni reggelire.

Három zabpelyhes reggeli

Sült zabkása

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 3 evőkanál vaj
  • 2 bögre (500 ml) tej
  • 1 nagy tojás
  • 5 dkg barna cukor (ez ízlés szerint lehet kevesebb is, ha kevésbé édesen szeretnétek)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 és ½ teáskanál vanília aroma
  • 2 bögre zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 bögre gyümölcs – ez lehet fagyasztott, kockára vágott, kerülhet bele bogyós gyümölcs, alma, banán vagy vegyesen, egy része lehet akár aszalt – az ízléseteknek megfelelően (opcionális)
  • ½ bögre apróra vágott dió vagy más mag, esetleg kókuszreszelék, vagy ezek kombinációja (opcionális)

 

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és kenjünk ki vajjal egy nagyjából 20×20 cm-es tepsit.
  2. Egy tálban keverjük össze a tejet, a tojást, a cukrot, a mézet, a vajat megolvasztva és a vanília aromát. Ezután adjuk hozzá a zabot, a sütőport, a fahéjat és a sót, és keverjük össze.
  3. Öntsük a tál tartalmát a tepsibe, és ha teszünk bele gyümölcsöt és/vagy magvakat, egyenletesen eloszlatva adjuk hozzá.
  4. Süssük nagyjából 35-40 percig, amíg éppen összeáll a közepe is. Hagyjuk hűlni 5-10 percet, amikor kész, majd kikanalazva vagy négyzetekre vágva tálaljuk.

 

áztatós zabkása

(Kép forrása: Getty Images)

Áztatós zabkása

Hozzávalók személyenként:

  • 1 csésze nagyszemű zabpehely
  • ¾ csésze tej
  • egy csipet fahéj
  • cukor, méz vagy édesítő ízlés szerint
  • dió vagy más magvak, aszalt vagy friss, apróra vágott gyümölcsök ízlés szerint

 

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat keverjük össze egy tálban, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára (nagyjából 10-12 órára), hogy kellően megpuhuljon reggelre.
  2. A magokat és a gyümölcsöket akár reggel is belekeverhetjük a kásába, vagy a tetejére tehetjük.

 

Banános zabpalacsinta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 és 1/2 csésze nagyszemű zabpehely
  • 2 érett banán
  • 1 csésze tej
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál só
  • 4 teáskanál vaj vagy olaj

 

Elkészítés:

  1. Őröljük le az 1 csésze zabpelyhet zablisztté botmixerrel vagy késes aprítóval.
  2. Tegyük turmixba a banánnal és pürésítsük.
  3. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, a vaj illetve az olaj kivételével, és keverjük a turmix segítségével egynemű tésztává.
  4. Tegyük a vajat, illet az olajat serpenyőbe, teáskanalanként egy-egy adag palacsinta sütéséhez, majd melegítsük fel.
  5. Kanalazzunk tésztát a serpenyőbe, egyszerre 3 pufi, amerikai stílusú palacsintát süssünk, amiknek mindkét oldalát pirítsuk aranybarnára.
  6. Tálaljuk a tetején natúr joghurttal, mézzel, gyümölccsel, ízlés szerint.

 

(via, via, via)