A sütőtök nem maradhat ki az őszi menüből: amellett, hogy nagyon ízletes ez a zöldség, és sokféleképpen felhasználható, igazán egészséges is. Ahogy azt a Health is írja, egy csészényi főtt sütőtök (nagyjából 245 gramm) tartalmazza a napi ajánlott A-vitamin mennyiség 78 százalékát, emellett C-vitamin, kálium, réz, mangán és E-vitain forrás is. Ehhez képet pedig nagyon alacsony a kalóriatartalma: egy ekkora adag csupán 49 kalória. Nagyon magas a béta-karotin tartalma is, amit a szervezet A-vitaminná tud alakítani. Emellett a magja is kincset ér, így érdemes megtisztítani és megpirítani nassolnivalónak. A béta-karotin mellett más antioxidánsokat is tartalmaz, például alfa-karotint, luteint és zeaxantint is.

(Kép forrása: Getty Images)
A sütőtököt ehetjük önmagában, szeletekre vágva, sütőben megsütve, de így lehet belőle köret is, készülhet belőle leves, tésztaétel, lehet része zöldséges ragunak, hideg vagy meleg salátának, de még süteménybe is kerülhet belőle! Ha véletlenül kicsit többet sütöttél belőle a kelleténél, a maradékból készíts pürét, amit számos módon fel lehet használni. A marthastewart.com alapján többek között a következőkben is.
Akár ezekbe az ételekbe is kerülhet maradék sütőtökpüré
Palacsinta vagy gofri. Ha csak egy kevés maradék van, akkor a sütőtökpüré kerülhet a palacsinta vagy a gofri tésztájába is, egy kis fahájjal, hogy ősziesebb ízű legyen. Egy kis mennyiségű nedves hozzávalót helyettesíts a tésztában egy-egy kanál pürével. Ha pedig szeretnéd, hogy a sütőtök domináljon a palacsintában, itt mutattunk egy receptet korábban sütőtökpalacsintára.
Őszi zabkása. Akár édes, akár sós zabkását készítesz, tegyél bele néhány kanállal a maradék sütőtökpüréből. Az édes változathoz adj valamilyen őszi fűszert – fahéjat, szerecsendiót, gyömbért –, a sóshoz pirított tökmagot.
Dobd fel a kávét. Egy remek őszi kávés ital a híres pumpkin spice latte, amit otthon is elkészíthetsz: ennek a receptjét korábban itt mutattuk meg. A fűszert is elkészítheted hozzá magad: egy nagy adag fűszerkeverékhez 30 gramm őrölt fahéjat, 1 evőkanál és 1 teáskanál őrölt gyömbért, 1 evőkanál és 1 teáskanál őrölt szerecsendiót, 2 teáskanál őrölt szegfűszeget és 2 teáskanál őrölt szegfűborsot kell összekeverned.
Mártogatós. Édes és sós mártogatós is készülhet a maradék sütőtökpüréből. A sós változathoz keverd bele bolti vagy házi hummuszba vagy sűrű görög joghurtba – utóbbit fűszerezd be. Tálald zöldségcsíkokkal, pirított pitacsíkokkal, tortillachipsszel vagy kend meg vele a szendvicset. Az édes változathoz ricottával, mascarponeval vagy joghurttal keverd ki, és tálald fahéjjal megszórt alma- vagy körteszeletekkel, esetleg keksszel.
Banánkenyér. A sütőtökpüré hasonlóan működik a süteményben, mint a banán. Készíts banánkenyeret a szokott módon, de a banán felét helyettesítsd sütőtökpürével. Érdemes dióval ízesítened a sütit. Banán nélkül is készülhet sütőtökkenyér – ehhez korábban itt mutattunk egy receptet.
Tojáshelyettesítő. A tökpüré akár tojáshelyettesítőként is használható olyan süteményekben, mint a muffin. Használj körülbelül ¼ csésze sütőtökpürét egy-egy tojás helyett.