Család

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit – különleges ízt is díjaztak

A hagyományos mákos és diós ízek mellett ínyenc kategóriában is nyertest hirdettek.
2025. November 19.
mákos és diós bejglik

A kép illusztráció. (Kép forrása: Getty Images)

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén hatodik alkalommal hirdette meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára – közölték a szervezők kedden az MTI-vel. A megmérettetés célja, hogy felhívja a figyelmet a minőségi alapanyagokból készülő ünnepi süteményeke, és közelebb hozza a fogyasztókhoz a kézműves bejgli valódi értékeit.

Az Év diós bejglije díj nyertese Jókai Zsuzsanna lett a szekszárdi Prim Cukrászda & Café képviseletében, hagyományos mákos kategóriában pedig Márkus Beáta nyert a békéscsabai Bejó Cukrászdából az idén. Az ínyenc kategóriában az aranyérmet a Sütőtökvarázs kapta, amelyet Kimberger Lili Ágnes készített el a piliscsabai Mák Kézműves Cukrászdából. Az év ínyenc bejglije darált pirított tökmaggal, gyömbérrel, narancshéjjal és fahéjjal ízesített sütőtök töltelékkel készült különlegesség.

Kategóriánként háromfős, cukrászmesterekből álló zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén rekordszámú, összesen 59 bejglit kóstoltak és értékeltek.

Izgalmas ízkombinációkkal is neveztek

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a szakemberek. Az olajos magvak közül a pekándió még mindig sláger, és emellett a legkedveltebbek a különböző fűszerekkel ízesített mogyorós töltelékek voltak a versenyzők között. A gyümölcsök közül az alma, körte, málna, eper, meggy, sárgabarack, füge, narancs és a mandarin képviseltették magukat. Idén újdonság volt az ízesítők között a rózsavíz, az Earl Grey tea, a fenyőrügy szörp, a whisky és a gin.

A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó év bejglije kézműves nívódíj nyertese Kiss Károlyné lett (Major Cukrászda, Budapest).

Forrás: MTI