Család

Így is felhasználhatod a maradék paradicsomszószt

Ha nem főzted bele az egész üveggel az ételbe, így is megmentheted a maradék paradicsomszószt.
2025. November 23.

Azt már mutattuk korábban, hogyan lehet lefagyasztani a túl sok paradicsomot, vagy akár házilag aszalt paradicsomot készíteni belőle. De mi a helyzet akkor, ha a felbontott üveges vagy konzerves paradicsomszósz nem fogyott el, mert csak a fele adag kellett a receptbe?

paradicsomszósz

(Kép forrása: Getty Images)

Ahogy azt a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerpazarlás csökkentését célzó programja is írja Facebook-oldalán, ilyen esetben ugyanis könnyen előfordul, hogy a maradék a hűtőben felejtődik és pár nap alatt meg is penészesedik. Ezért megosztottak egy nagyon hasznos bejegyzést arról, hogy mi készüljön a maradék paradicsomszószból.

Az egyik remek ötletük, hogy készüljön belőle mártogatós: „Tudtad, hogy a maradék paradicsomszósz, joghurttal, chilivel és lilahagymával összekeverve egy szuper mártogatós lesz?” – ezt pedig még pikánsabb ízűé lehet tenni, ha felkockázott csípős paprikát is adunk hozzá. Tálalhatjuk is a kedvenc chips vagy sültkrumpli mellé.

De a köreteket is fel lehet dobni a paradicsomszósszal. „Az olyan egyszerű köretek, mint a rizs, bulgur vagy köles is lehetnek izgalmas kiegészítői a főételeknek. Elég csak a főzéshez felhasználni a maradék paradicsomszószt, majd fűszerezni azt” – javasolják.

Így fagyaszd le, ha mégis megmarad

Ha pedig hirtelen nem tudjuk felhasználni, még megmenthetjük a fagyasztóban a maradék szószt. Ahogy írják, a maradék szószt tegyük jégkockatartóba, várjuk meg, amíg teljesen megfagy, majd tároljuk felhasználásig jól zárható edényben vagy zacskóban. A paradicsom-kockákat később a fentiek bármelyikéhez vagy más ételekben is fel lehet használni.

A bejegyzésben találsz még három ötletet a maradék paradicsomszósz megmentésére:

Ha pedig készítenél a maradékból egy tésztaszószt, ebben a cikkben megmutattuk a tökéletes tésztafőzés trükkjét.