
Kép: Getty Images
Lady Mary Berry az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb cukrásza és gasztronómiai szakírója. Hat évtizedes karrierje során rengeteg édes és sós receptet osztott meg, melyeket sokan előszeretettel készítenek el. A krumplipüré pedig igazi alapétel: akár tejjel vagy tejszínnel simítjuk, akár darabosabbra hagyjuk, hogy néhol lágy burgonyadarabok maradjanak, vagy épp sajttal gazdagítjuk.
A krumplipüré nagyszerűsége, hogy rendkívül egyszerű elkészíteni. A klasszikus hozzávalók: burgonya, tej vagy tejszín, vaj, só és bors.
Ám a Mary Berryre jellemző módon most is vitt bele egy kis extra csavart: egy további hozzávalót, amely nagy eséllyel már most is ott lapul a kamrádban.
A meglepő extra hozzávaló: magos mustár
Mary Berry magos mustárt ad a püréhez, amely pikáns, melengető ízt ad az ételnek és úgy tűnik, az emberek imádják. A BBC Food oldalán szereplő receptje ötcsillagos értékelést kapott.
A mustár ráadásul nem is drága, egy sima magos mustár is megteszi, amit nagy élelmiszerláncok, diszkontok polcain biztosan megtalálsz.
Mary Berry krumplipüréje
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya, meghámozva
- 50 g vaj
- 100 ml tej
- só és bors
- 2 evőkanál magos mustár
Első lépésként a burgonyát egyforma méretű kockákra kell vágni, majd hideg, sós vízbe tenni. Felforralni, majd addig főzni, amíg „nagyon puha” nem lesz. A főzési idő természetesen attól függ, mekkora kockákra vágtad.
Mary szerint nagyon fontos, hogy a burgonya semmiképp se maradjon alulfőzött, emiatt érdemes folyamatosan figyelni.
Ha megfőtt, le kell szűrni, majd visszatenni a lábasba. Ekkor kerül bele a vaj és a tej, majd krumplinyomóval készül el az alap püré. Ezután jön a só, a bors, végül a mustár.
Ennyi az egész.
A recept kevesebb mint 30 perc alatt elkészíthető. Tökéletes választás egy hétköznapi családi vacsorához is.
(Mirror)