
(Kép forrása: Getty Images)
A zabpehely jó szénhidrát- és rostforrás, ami gazdag mangánban, magnéziumban, foszforban is, de található benne cink, B1-, B3-, B5- és B6-vitamin is. Ezért érdemes reggelire is fogyasztani.
Ha szeretitek a zabkását, próbáljátok ki a sütőben sült változatát! Egy leginkább zabos sütire emlékeztető, finom, meleg reggeli készülhet így, ráérősebb hétvégi reggeleken vagy a téli szünetben. Az alábbi recept, amit az EatingWell osztott meg, az évszakhoz illő ízesítésű: fahéjjal és mazsolával készül.
De kísérletezzetek kedvetekre és fűszerezzétek bátran a saját ízlésetek szerint. Kerülhet bele csokoládé, aszalt vagy friss gyümölcs és magvak is!
Hozzávalók (8 adaghoz)
- 2 és ¼ csésze tej
- 1 csésze natúr joghurt
- 1 nagy tojás
- 5 evőkanál méz
- 1 és ½ evőkanál vanília aroma
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 és ½ teáskanál sütőpor
- ¾ teáskanál só
- 3 csésze zabpehely
- ⅔ csésze mazsola
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, és vajjal vékonyan kenj ki egy négyzet alakú tepsit, vagy béleld ki tapadásmentes sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a tejet, a joghurtot, a tojást, a mézet, a vanília aromát, a fahéjat, a sütőport és a sót. Add hozzá a zabot és a mazsolát, majd alaposan keverd össze.
- Öntsd az egészet a tepsibe, és egyenletesen oszlasd el, és hagyd állni 10 percig.
- Süsd addig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Tálalás előtt hagyd hűlni a tepsiben 5-10 percig.
- Tálalhatod magában, vagy egy kanál görög joghurttal a tetején és friss gyümölccsel.
Ha kipróbálnátok más zabos reggelit is, készítsetek áztatós zabkását, vagyis ovnight oats-t. Ebben a cikkben megosztottuk a receptjét és hogy mire érdemes figyelni az elkészítésnél!