Család

Meddig tárolhatjuk a fagyasztóban az ünnepi maradék ételeket?

Ha túl sokat főztünk a levesekből, a pörköltből vagy sütöttünk a süteményekből, jó megoldás, ha lefagyasztjuk a karácsonyi maradékokat. De meddig állnak el ezek az ételek a fagyasztóban?
2025. December 27.
fagyasztó dobozokkal

(Kép forrása: Getty Images)

Az ünnepekkor előfordul, hogy elszámítjuk magunkat, és túl sok készül a különféle főételekből és desszertekből. Néhány adagot hagyhatunk ezekből a hűtőben – annyit, amennyi biztosan el fog fogyni egy-két napon belül, a többit viszont érdemes fagyasztással tartósítani. Így jóval tovább el tudjuk tenni a főételeket és desszerteket is, de akármeddig azért így sem tarthatók el az ünnepi finomságok. Mi meddig áll el a fagyasztóban?

A Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-pazarlás ellen küzdő programja Facebook-oldalán osztott meg egy hasznos bejegyzést arról, hogy a különféle ételek meddig tárolhatók a fagyasztóban. Útmutatójuk szerint 1-2 hónapnál nem érdemes tovább őrizni a mélyhűtőben a gofrit, a fánkot, a muffint, a rakott ételeket, és a szószos tésztaételeket sem.

2-3 hónapig állnak el a fagyasztóban a tojásos ételek, a húsleves, ha nincs benne tészta, a húsos-szószos ételek, tészta nélkül, és a feltört nyers tojások. Ennél tovább, akár 3-6 hónapig tárolhatjuk a mélyhűtőben a leveseket, ha nincs ezekben hús, a sült húsokat, a pörköltet és a süteményeket is.

Ahogy a bejegyzésben is kiemelik, érdemes kisebb adagokra osztani az ételeket, így nem egyben kell lefagyasztani, és mindent felcímkézni, mielőtt a mélyhűtőbe kerülnek.

Nemrég írtunk arról is, hogy mit is jelent pontosan bizonyos ételeknél a csomagoláson olvasható „Felbontás után hűtve tárolja, és mielőbb fogyassza el!” felirat, és hogy meddig tárolhatjuk ezeket az ételeket felbontás után a hűtőben – itt olvashatsz erről.