Júliusban és augusztusban bogyós gyümölcsökből (főként szederből és áfonyából), kajszibarackból, őszibarackból, nektarinból vásárolhatsz nagyobb mennyiséget kedvező áron. A paradicsom ugyan sokak szerint nem gyümölcs, de eltevés szempontjából szorosan idetartozik.
Mi kell hozzá?
Lépések
1. Válogasd ki a sérült darabokat, és azokat egyétek meg frissen, például tedd bele a reggeli müzlibe, kásába, vagy készíts belőlük hideg gyümölcslevest, turmixot.
2. Mosd meg alaposan a zsákmányt, majd szórd konyhapapírra vagy konyharuhára, hogy megszáradjon.
3. Amit kell, azt magozd ki, az őszit hámozd meg.
Fagyasztás
Amit csak lehet, azt ne főzve, hanem nyersen tedd el, a legjobb módszer a fagyasztás, ha van hely a mélyhűtődben. Így megkíméled a csodás ízt és a vitaminokat.
Paradicsom:
Egészben és pépesítve is érdemes eltenni, erre a célra legjobb a lucullus paradicsom, ez a tojásdad, húsos, zamatos, kevésbé lédús fajta. A pépesítettet eleve fűszerezve teheted a fagyasztóba, ezt spagettihez, pizzához is felhasználhatod. Ez kell bele egy kiló paradicsomra számítva: két evőkanál oregánó, egy kávéskanál só, négy gerezd fokhagyma, egy fej hagyma, négy evőkanál olaj. Az összes hozzávalót összeöntve botmixerrel pépesítsd. Félliteres adagokban célszerű fagyasztani.
Bogyós gyümölcsök:
A bogyósokat egészben érdemes a hűtőládába tenni: oszd 30-40 dekás adagokra, és zacskóba téve már viheted is a mélyhűtőbe. Csinálhatsz vegyes csomagokat is. Milyen jól jön majd például a karácsonyi gyümölcssalátába!
Kajszi, őszi, nektarin:
Darabold fel a kimagozott (őszi esetében meg is hámozott) gyümölcsöket, majd pépesítsd botmixerrel. Keverj bele kilónként négy evőkanál frissen facsart citromlevet, és ha szereted úgy, egyes adagokat fűszerezz egy kevés fahéjjal, szegfűszeggel. Két-három decis adagokra osztva fagyaszd be. Felengedés után ugyanúgy használhatod, ahogy a lekvárt: nagyon jól illik császármorzsához, palacsintához, kuszkuszhoz, omlettekhez, turmixokba, kásákba, müzlibe.
Befőzés
Néhány üveg lekvárt, illetve paradicsomszószt is elrakhatsz, főleg, ha már tele a mélyhűtő. Alaposan főzd meg az előkészített alapanyagot, ha szereted, fűszerezd szegfűszeggel, egész fahéjjal, kardamommaggal: ezek tartósító hatásúak is. A paradicsom fűszerezéséhez használhatod a fenti receptet. Töltsd a tökéletesen tiszta, száraz üvegekbe azonnal, ahogy elzártad. Az üveg legyen tele, csavard rá a fedőt jó szorosan, majd fordítsd meg gyorsan, és hagyd így kihűlni. Ha az üveg tiszta volt, és jól lezártad, nem fog megromlani.
Kapcsolódó cikkeink: