Kisgyerek

Az otthon ízei – babáknak

Ómamáink, nagyanyáink konyhája a nyári hónapokban - különösen augusztusban - varázslatos műhellyé vált. Csillogó befőttes üvegek sorakoztak, celofán papírok zizegtek, rotyogott a lekváros fazék, forrt a dunszt, dunyhák alatt hűltek a kész befőttek.
2003. Október 16.

Az eredmény a teli kamra lett, ahol példás rendben sorakoztak a felcímkézett befőttesüvegek. A pince sem állt üresen, ott vermelték a zöldségeket, tárolták a hagymát, a hűvösebb helyeken függtek a felkötözött szőlőfürtök, a napon aszalódtak a gyümölcsök. Ezekben a kamrákban jutott hely a babaeledeleknek, a télire eltett zöldségpépeknek és gyümölcsöknek, a paradicsomitalnak is.

Ebéd a nagymamánál

Aztán eljött a dolgozó nők időszaka, amikor a házimunka másodrangú foglalkozás lett. Jött az új divat, aminek hatására konzervekkel, nagyüzemileg gyártott készítményekkel teltek meg a kamrák polcai. Majd eltűntek a spájzok is, az emberek leugrottak a közértbe vásárolni. De jött a vasárnapi ebéd a nagymamánál, ahol öszszehasonlíthatták az ízeket…

Pépparádé

Szerencsére időközben a mélyhűtött választék mind bőségesebb lett, a boltok egyre korszerűbb készítményekkel, drága, de télen is elérhető import árukkal teltek meg. A kiváló minőségű üveges babakonzervek, a mirelit választék és a friss áruk dömpingje miatt a gyerek dúskálhat a földi javakban, ha szülei pénztárcája azt lehetővé teszi. Kiment volna a divatból a befőzés és a tartósítás meganynyi trükkje? Természetesen nem, a baba asztalán helye van az otthon ízeinek is. Akinek van kertje, a legérettebb, legfinomabb termést tudja eltenni.

Mélyhűtött

Melyek a baba számára legegészségesebb otthoni tartósítási eljárások? Első helyen a mélyhűtés áll. A hűtés elöli a kórokozókat, a bomlasztó enzimeket. A vitaminveszteség mintegy harminc százalékos. A mélyhűtés megőrzi a gyümölcsök élvezeti értékét, a hűtőpultból kivett és azonnal felhasznált gyümölcsökből a baba igen egészséges táplálékhoz jut. Alapszabály: a gyümölcsök kieresztett levét is használjuk fel, s lehetőleg csak akkora adagot készítsünk, amennyit a kicsi elfogyaszt, mert a visszahűtés veszélyes és egészségtelen.

A mélyhűtött nyersanyagokat ne tároljuk egy évnél tovább, mert ezt követően fokozatosan romlik a táplálkozási értékük.

Ha a kerti zöldnövényeket üvegben tettük el, akkor a leöntött levet is hasznosítsuk, hiszen ebbe oldódtak ki a hasznos tápanyagok. Ugyanez vonatkozik a befőttekre is. Befőzéskor válasszuk ki a leggyorsabb konzerválási módot: forró vizes leöntés, gőzölés stb.

Segít a kukta

A mikrohullámú befőzés során több tápanyag marad az ételben, de ez mennyiségében nem szárnyalja túl a gőzölést, a baktériumokat azonban nagyobb biztonsággal elöli. E célból a kukta is hasznos módja a babaételek tartósításának. Az ipari előállítás magasabb fokú és rövidebb idejű hőhatásokat alkalmaz és főként a csecsemőétel gyártásnál a vitaminokat és ásványi anyagokat pótolja. Mi legyen akkor a lekvárral, amibe a nagyobb babák már belekóstolnak? Hagyjuk meg nekik az élvezetet, és a tápanyagokról gondoskodjuk az előbb említett formákban.

IX.évf./8.sz.

Forrás: Anyák Lapja