Nyáron főleg a gyerekek körében óriási sláger a fagylalt, de sok kismama is állítja, hogy jobban kívánja az édességet. Most sem kell beérnünk kevesebbel, mint amit a természet kínál, a lényeg, hogy mindig a szezonnak megfelelő vagy a szezonban vásárolt és lefagyasztott gyümölcsökből, esetleg egzotikumokból készítsük.
Hozzávalók
Joghurtos ribizlifagyi: 2 deci natúr jogHurt, két evőkanál méz, két marék friss vagy fagyasztott ribizli összeturmixolva
Túrós szederfagyi: 10 deka túró, két evőkanál méz, egy marék friss vagy fagyasztott szeder összeturmixolva
Lime-mangó szorbet: egy mangó húsa, egy-két evőkanál méz, egy lime leve, ½ deci víz, két mentalevél (elhagyható) összeturmixolva (könnyítésnek adható hozzá natúr joghurt)
Petrezselymes kiwiszorbet: két kiwi húsa, két evőkanál méz, ½ deci víz, egy evőkanál friss vagy fagyasztott petrezselyem összeturmixolva
A fagyikat célszerű kisebb, gombócnyi-kétgombócnyi adagokban lefagyasztani, hogy könnyen szervírozhassuk őket akár a fagyasztótégelyükben, akár tölcsérben vagy tányéron, süti mellé kiborítva. A legjobb, ha fogyasztás előtt egy-két órával tesszük őket a jégre, mert akkor még épp megfagynak, de a bennük lévő víz nem kristályosodik ki annyira, hogy kővé dermessze a fagyikat. Ha mégis egy nagy tégelyben sikerült csak eltennünk egy-egy adagot, a hűtés folyamán keverjünk rajta óránként egyet, így lazább marad az állaga, és könnyen adagolható, fogyasztható.
Ha már napok óta a fagyasztóban állnak a fagyijaink, akkor sincs dráma: kicsit jobban megbomlik a textúrájuk, keményebbek lesznek, és állagra kevésbé homogének ugyan, de ízre verhetetlenek továbbra is. Ilyenkor ha kiveszem a fagyasztóból, egy pár percet hagyom állni, hogy ne törjön bele a fogunk.
További recepteket itt találsz.
Kapcsolódó cikkeink: