Kisgyerek

Cukorból túl sok!

A háromévesek napi energiaszükséglete körülbelül 1100 kalória. Ennek mindössze tíz százaléka származhatna édességből az egészséges táplálkozás elvei szerint, négyévesek számára 145 kalória a napi édességmaximum, ez fajtától függően egy-két gombóc fagyi.
2008. Január 27.

Egy 50 grammos gyümölcsgombóc 66, ugyanennyi csokifagyi 96, a tejszínes fagylalt (vanília) 110 kalóriát tartalmaz. Emellett más édesség már nem ajánlatos! Kevesebb kalóriát tartalmaznak az úgynevezett vizes jégkrémek, a tej- és cukormentes “fitneszfagyik”. A mesterséges édesítőszert (nyírfacukrot) tartalmazó fagyi azonban nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat.

Válasszunk alternatív megoldásokat, például készítsünk turmixolt gyümölcsből és joghurtból hideg finomságot. Édesítsük banánnal, ananászlével. Öntsük jégkrémkészítő edénykébe, és tegyük a mélyhűtőbe. Torokgyulladást nem okoz a fagyi, nem hűti le a torkát, mert mire odaér, már elolvad és felmelegszik a gyerek szájában. Ne adjunk azonban hideg italt, ha kimelegedett, mert a kortyokat azonnal lenyeli.

Forrás: Kismama magazin