Nagy Réka Ökoanyu című könyvében ezt a témát is körüljárta. Olvassuk el a könyv idevágó részletét!
“Honnan tudhatjuk, hogy valóban őstermelőtől vásárolunk?
Legyünk őszinték, szerintem sehonnan. A piacokon érvényes őstermelői igazolvány birtokában lehet külön erre a célra kijelölt standot bérelni, illetve árusítani, amelyet a piacfelügyelő ellenőriz. A piacfelügyelő ellenőrzését az adott piac vezetősége végzi. Tehát lehet, hogy az igazolvány szerint az eladónak valóban van kertje, amit megművel és lehet, hogy a paprika, a paradicsom onnan való, de cseresznye fája nincs, úgy hogy a mosolygós kis piros bogyók lehet, hogy viszonylag sokat utaztak, eredetük kétes.
Ha azonban az idénynek megfelelő zöldség, gyümölcs van a standján(persze, ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy legalább nagyságrendileg tisztában legyünk azzal, melyik évszakban mi terem(-erről is találunk a könyvben táblázatot-a szerk.)), akkor valószínűleg őstermelővel van dolgunk.
Miután nem utazhatunk el minden egyes képzeletbeli faluba, hogy ellenőrizzük a paradicsom hitelességét, egy ponton túl csak a bizalom marad. Ha minősített bio kertészetből vásárolunk “szatyor-megoldással”, akkor elméletileg nem merülhet fel ilyen probléma, a piacokon viszont érdemes figyelnünk.
Miből javasolt mindenképp biót venni?
Az alábbi termékekből érdemes, mivel a nem bio termények rendszeresen vegyszer maradékokat tartalmazhatnak:
• bogyós gyümölcsök • eper • citrusfélék • szőlő • alma • barackHasonlóan az összes üveg házi termék:
• uborka • paprika • zöldsaláta • paradicsom”
Ha felkeltette érdeklődését ez a kis ízelítő, és tovább olvasna, vegye meg Nagy Réka Ökoanyu című könyvét, melyet egy korábbi cikkünkben is ajánlottunk.