Kisgyerek

Csak biozöldséget?

Azt gondolnánk, az anyatejen, gyümölcsön és főzelékfélén élő kicsik egészséges ételekhez jutnak. Ez igaz is, de minden táplálékunk több-kevesebb egészségre káros anyagot is tartalmaz.
2008. Január 27.

Ezért akik megtehetik, bioalapanyagokat vásárolnak. Ezeknek valóban alacsonyabb a szennyezőanyag-tartalma. Meg kell azonban jegyezni, hogy a fonnyadt zöldségáru nitráttartalma magasabb, tápértéke alacsonyabb, mint a frissen leszedettnek – mindegy, hogy bio- vagy hagyományos termelésből való. Különösen igaz ez a zöldsaláta, spenót, cékla, retek, jégcsapretek esetében. Ezek nem valók mindennap az asztalra. Helyette paprikát, spárgát, burgonyát, káposztaféleséget, póréhagymát, uborkát adjunk. A frissesség mellett az is meghatározó tényező, mikor van az adott növény termőideje. A szabadföldi, napfényen, természetes módon megértett paradicsom, zöldféle kevesebb nitrátot tartalmaz, mint a melegházi, a napfény ugyanis lebontja ezt a káros anyagot. Primőrt soha ne adjunk egyéves kor alatt, később is legfeljebb kiegészítőként. Idényzöldségekkel talán egyhangúbb, de egészségesebb táplálkozást biztosítunk családtagjaink számára. Érdemes a szezonban leszedett zöldborsót, zöldbabot a mélyhűtőben tárolni télvíz idejére. Fontos az is, hogyan készítjük el az ennivalót. A gyökérféléknek (répa, fehérrépa) a hegyében és a tönkjében gyűlik össze a károsanyag-tartalom, két végüket tehát vágjuk le. Ne vásároljunk forgalmas úton álló polcokról zöldséget, gyümölcsöt, mert az autók kipufogógázából méreganyagok ülepednek rájuk. Alapos mosással nagy részük eltávolítható. A főzeléket frissen készítsük el, ne tároljuk nyersen, vagy ha muszáj, tegyük hűtőbe.

Érdemes bioterméket vásárolnunk?

A növényvédő szerekből, műtrágyából származó maradványok határértéke csecsemők számára készült táplálékban az általános határértéknél ötezerszer alacsonyabb. Ha nem üveges bébiételt kap kisgyerekünk, érdemes nagy körültekintéssel megvásárolnunk a főznivalót. A bio védjegyet viselő termékekben megbízhatunk, de akkor is sokat tehetünk egészségünkért, ha nem tudunk mindig ilyet beszerezni. Hazai, az évszaknak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt vásároljunk piacon, kistermelőtől, még ha ezek szemre kevésbé tetszetősek is. Óvakodjunk a bevásárlóközpontok fényes, nagyméretű, külföldi termékeitől és a primőröktől. Ne vásároljunk olyan zöldséget, gyümölcsöt, amit főútvonal mellett tárolnak, mert a kipufogógázokból származó káros anyagok szinte lemoshatatlanok. Hasznos, ha sikerül jó üzleti kapcsolatot kialakítanunk egy megbízható falusi ismerősünkkel, és így szabadban tartott baromfit, antibiotikum-mentes sertéshúst, kezeletlen méhektől származó mézet vásárolhatunk.

Forrás: Kismama magazin