Aki háztartást vezet, az tudja: nem mindig lehet úgy kiszámítani a vásárlásokat, az elkészített étel mennyiségét, hogy mindent fel lehessen használni, el lehessen fogyasztani még azelőtt, hogy megromlana. Ám ha időben észrvesszük, hogy van maradék, amivel kezdhetnénk valamit, vagy trükkös óvintézkedéssel hosszabbítjuk meg az ételek eltarthatóságát, azzal a pénztárcánk is jól jár, a keletkező hulladék mennyisége is csökken, és kevesebb étel veszik kárba.
A TikTok sok őrültség színtere, de ha jól használjuk, hasznos ötleteket is találhatunk rajta – ezekből gyűjtöttünk most néhányat.
1. Kezeld a gyümölcsöt!
Így lehet bármilyen vegyszer nélkül meghosszabbítani a könnyen romló gyümölcsök eltarthatóságát.
A trükk: 60 ml ecet és 350 ml víz keverékében kell egy picit áztatni, majd lemosni az epret – a Budgetingmum nevű TikToker szerint akár 2 héttel is tovább eltartható így az eper.
2. Keverd be a banánt!
A megbarnult banánt akkor sem kell kidobni, ha már nagyon (nagyon-nagyon) puhára érett, mert szuper reggeli készíthető belőle.
A trükk: Egy mikrózható bögrében keverj össze egy teáskanál olvasztott vajat, a puha banánt, egy evőkanál tejet, egy kis vaníliakivonatot alaposan. Tegyél hozzá 3 evőkanál lisztet, egy evőkanál (barna)cukrot, fél teáskanál sütőport és egy pici sót. Újra keverd össze, mehet bele egy kis csokoládé meg chiamag. Újabb keverés után másfél-két percre tedd be a mikróba – és már fogyaszthatod is!
3. Spórolj az olajjal!
Bármilyen ételt veszel, ami olajban van eltéve, azt ne dobd ki – különösen akkor ne, ha fűszeres olajról van szó!
A trükk: Az ízesített olaj tökélete saláták ízesítésére! Egyszerűen csorgasd rá a salátakeverékre, gazdagabb és finomabb lesz tőle. Ha nem használod fel rögtön, zárható kis befőttesüvegben tedd el az olajat.
4. Kéznél van a saláta
Ha csomagolt salátakeverék helyett szívesebben veszel egy fej salit, de az egészet nem használod fel, és egy része rendszeresen megfonnyad, itt a megoldás.
A trükk: Sokszor azért nem állsz neki a salátakészítésnek, mert macerás nekiállni vagdosni a nagy salátafejet? Vágd fel előre a salátát! Ha ezután megmosod, leszárítod, és alá-fölé papírtörlőt téve zárható üveg vagy műanyag edényben teszed el, tovább eláll, és sokkal könnyebb lesz felhasználni.
5. Mentsd meg a brokkolit!
A brokkoli szárát eddig kidobtad, vagy legjobb esetben a komposztálóba került? Van egy jobb ötletünk!
A trükk: Készíts belőle finom köretet vagy nassolnivalót! Vagdosd le a külső, kemény részeket, a többit vágd vékony csíkokra. Öntsd le egy kevés olajjal, fűszerezd ízlés szerint (ne spórolj vele!), és süsd 200 fokon 20 percig. Brokkolirózsát vagy másféle zöldséget is tehetsz hozzá, ha szeretnél.