Azok a nők, akik az elmúlt időszakban húgyúti fertőzésen estek át, és napi legalább egy pohár áfonyalevet elfogyasztottak, kisebb eséllyel kényszerültek újra szembenézni a kellemetlen problémával, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak gyümölcslevet.
A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb bakteriális fertőzés a nők körében világszerte, a nők 60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a problémával, amelynek a húgyutak bakteriális fertőzöttsége az oka. A tünetek között szerepel a fájdalmas, égető érzés vizeléskor, illetve a gyakori vizelési inger, sokszor kis mennyiségekre osztva a vizeletet.
A probléma kezelésének megszokott módja az antibiotikumkúra, de sajnos az antibiotikum túl gyakori használata miatta a baktériumok rezisztenssé kezdenek válni. Egy friss kutatás szerint az áfonyalé egy jóval szelídebb, ugyanakkor meglepően hatékony mód a húgyúti fertőzés kialakulásának megelőzésére, illetve a tünetek kiújulásának elkerülésére.
A kutatásban 373 nő vett részt, akiknek átlagéletkora 40,9 év körül alakult. Vagy áfonyalevet, vagy placebót kaptak 24 héten keresztül. Az előbbi csoportban csupán 39 fertőzést diagnosztizáltak a kísérleti periódus alatt, míg a placebót kapó csoportnál 67 esetet. Az áfonya speciális összetevői segítenek a fertőzések elkerülésében.
A húgyúti fertőzés kialakulásának esélye egyébként úgy is csökkenthető, ha az ember több vizet és kevesebb alkoholt, teát és kávét fogyaszt, és természetes anyagokból készült ruhákban jár.
Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: Medipress