Kisgyerek

Bepisil a gyerek, mi lehet az oka?

Bepisilésről (enuresis) akkor beszélünk, ha a gyermek négyéves kora után is hetenként több mint kétszer, rendszeresen a nadrágjába vagy ágyba vizel.
2017. Október 05.

Bepisil a gyerek, mi lehet az oka?

Ha a gyermek már legalább tizenkét hónapon keresztül szobatiszta volt, a bepisilést vélhetőleg lelki konfliktusok okozzák, például testvér születése vagy a szülők válása. Ez az úgynevezett másodlagos bevizelés gyorsan elmúlhat, de maradandó is lehet, és további jelentős lelki problémákhoz vezethet. A legtöbb esetben a bepisilés serdülőkorban abbamarad.

Ha a gyermek még nem volt szobatiszta, az ok szervi rendellenesség, például reflux lehet, vagy még nem egészen érettek a hólyagürítést szabályozó idegek, esetleg túl gyenge a hólyag záróizma. Húgyúti fertőzések, cukorbetegség vagy szellemi fejlődési zavar esetén gyakori a bepisilés.

Ha a gyermek negyedik életévének betöltése után rendszeresen bepisil, fordulj orvoshoz. Az orvos először kizárja a szervi okokat, és tanáccsal látja el a szülőket. Esetleg pszichoterápiásan képzett szakemberhez utalhatja a gyermeket. Hólyagerősítő programoknak csak ötéves kor után van értelmük, és csak pszichológiai diagnosztizálás után érdemes elkezdeni őket.

A cikk forrása Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek c. könyve.

Kapcsolódó cikkeink: