Baba

Filmek, rajzfilmek karakterei, akiknek a nevét sokan adták a babájuknak a tengerentúlon

Egy érdekes statisztika azt vizsgálta meg, hogy mely karakterek neveit választották sokan a gyermeküknek az Egyesült Államokban.
2023. Június 19.
kislány moziban
(Kép forrása: Getty Images)

A névadásnál számos tényező hatással lehet a választásra, és vannak, akiknek éppen egy-egy kedvelt filmes vagy könyves karakter neve tetszik meg. Itthon is rendszeresen jelennek meg hírek arról, hogy éppen milyen új neveket akartak bejegyeztetni az utónévtárba, amelyek között fel szoktak tűnni éppen népszerű sorozatok és filmek hőseinek nevei is. Ahogy arról korábban írtunk, a múlt évben például több török eredetű keresztnév kérelmét is jóváhagyták, miután vélhetően a török sorozatok miatt megnőtt ezeknek a neveknek is a népszerűsége.

A Mother.ly portál is megosztotta az Outdoor Toys portálon megjelent, általuk készített statisztikát, ami népszerűbb, filmek és rajzfilmek által inspirált névadásoknak járt utána az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Ehhez az Egyesült Államokban az alapján rangsorolták a karakterek neveit, hogy 2000 és 2021 között hányan adták ezeket a neveket a babájuknak. Ez alapján a rangsor elején Disney-hercegnők nevei lettek végeztek.

Az első helyezett a Jasmine név, az Aladdinból ismert Jázmin hercegnő neve, ami eredetileg egy virágnév. Az eredeti mese 1992-ben jelent meg, míg 2019-ben készült egy élőszereplős változat is. Az Outdoor Toys alapján 2000 és 2021 között 109 229 Jasmine nevű baba született.

A lista második helyén az Aurora név áll, aminek a jelentése hajnal, hajnalpír, és a Csipkerózsika című klasszikus Disney-meséből is ismert. Az amerikai névadások alapján 2000 és 2021 között 52 249-en kapták ezt a nevet.

A harmadik legnépszerűbb a filmkaralterek által is viselt nevek közül a kis hableány neve, az Ariel volt, amit 2000 és 2021 között 48 204-en adtak a gyermeküknek.

A lista első tíz helyezettje között a negyedik helyen az A Notre Dame-i toronyőr hősnőjének, Esmeralda-nak is szerepel a neve, ami 25 842 névadással az ötödik lett. Ezt nem egy Disney-név előzi meg, hanem a Gladiátor című filmből ismert Maximus (29 987-en kapták ezt a nevet 2000 és 2021 között). De szintén egy Disney-hercegnő neve a hetedik helyezett Tiana (A hercegnő és a béka) is, amit Ace Ventura állati nyomozó neve, az Ace előzött meg. A top tíz utolsó három helyén az Atticus, a Wade és a Regina nevek állnak.

A teljes, harminc nevet tartalmazó statisztika ITT érhető el, a karakterek nevével, a filmmel/rajzfilmmel, amiben szerepeltek, és annak a számával, hogy hányan kapták a neveket az adott időszakban. A további helyeken egyébként feltűnik még néhány mese-karakter neve: a Jégvarázs Elsa-ja, az A szépség és a szörnyeteg Belle-je, az A Hihetetlen család Edna-ja, és a Merida, a bátor címszereplője is.

Az Egyesült Királyság statisztikáját az alapján készítették el, hogy a film megjelenése előtt és után hányan kapták az egyes karakterek neveit, és a százalékos növekedés alapján rangsorolták.

 

Itt a következők végeztek az első tíz helyen:

  1. Kylo (Star Wars VII.: Az ébredő Erő)
  2. Neo (Mátrix)
  3. Maximus (Gladiátor)
  4. Trinity (Mátrix)
  5. Rey (Star Wars VII.: Az ébredő Erő)
  6. Arwen (A Gyűrűk ura)
  7. Memphis (Tolvajtempó)
  8. Remus (Harry Potter és az azkabani fogoly)
  9. Gustav (James Bond: Halj meg máskor)
  10. Murphy (Csillagok között)

Az oldalon ez a statisztika is elérhető harminc névvel.

Nemcsak a filmek, hanem a könyvek is hatással lehetnek a névadásra. Korábban összegyűjtöttünk néhány regényes fiúnevet és szintén könyvekből ismert lánynevet irodalomkedvelőknek, amelyek anyakönyvezhetők.