Baba

Volt, aki Kolbásznak akarta elnevezni a fiát tavaly

Rekordmennyiségű keresztnévkérelmet adtak be 2022-ben.
2023. Január 19.
kismama névadás babának
Gondoltad volna? (Kép forrása: Getty Images)

A Nyelvtudományi Kutatóközponthoz érkezett 625 keresztnévkérelem közül összesen 47 férfi és 73 női nevet javasoltak bejegyzésre, árulta el a 24.hu-nak az intézmény.

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs elmondta a portálnak, hogy 2022 egyik divatja a kettős keresztnevek megalkotása és kérelmezése volt. Ilyen, két név összekapcsolásával született nevek eddig is voltak már a női nevek között, és folyamatosan bővül a lista. A korábban jóváhagyottak között szerepel például az Annabella, az Annadóra, az Annaléna, az Annaréka, az Emmaróza és a Hannaliza is, tavaly pedig felkerült a listára az Annalina, a Hannaléna és a Pannaróza is.  Nem kapott viszont engedélyt a női nevek közül a Miramilla, a Marimária, a Zarahanna, és a férfinevek közül a Vidmór és a Mikafélix.

A tudományos főmunkatárs azt az érdekességet is elmondta a portálnak, hogy tavaly megnőtt az olyan kérelmek száma, amikor valaki felnőttként változtatna nevet, és az általa kívánt nem szerepel az adható keresztnevek között.

Több szülő különböző mitológiai alakok nevét adta volna a gyermekének tavaly, mint például a Heimdall és a Belona, és japán mangák alakjainak nevét is kérelmezték, mint például a Deter, a Napapa, vagy a Reira. A legkirívóbb kérelmek között volt a fiúknál a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli, míg a lányoknál a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca vagy a Tisza.

A török nevek népszerűsége is megnőhet a sorozatok miatt – a jóváhagyott nevek között hét török eredetű név szerepelt, köztük a női Ajszel és Szeniz, vagy a férfi Kadir, Onur és Vedát nevek. Az elfogadott, illetve a kérelmezett nevek több mint 90 százaléka idegen eredetű, és összesen három magyar eredetű volt a jóváhagyott nevek között: a Veka női, illetve a Maglód, és a Vezekény férfinevek.

Voltak olyan nevek is, amelyeket többen is kérelmeztek, például a férfinevek között a Noah, a Deniel, a női nevek között a Maya, és többször kérték már a Pablo nevet, illetve a Vilmos és a Mátyás idegen helyesírású alakjait.

Dr. Raátz Judit azt is elmondta, hogy „napjainkban egyre inkább az a cél, hogy mindenkinek egyedi neve legyen”, és hogy a hagyományos nevek lassan feledésbe merülnek, főként a lányoknál. Egyre kevesebbszer választják a szülők például az Éva, a Julianna, az Ilona, vagy az Andrea neveket.

Forrás: 24.hu