Kisgyerek

5 meglepő, új névadási trend

Milyen névadási divatot tapasztalhattunk az elmúlt években? Íme 5 trend.
2022. Szeptember 27.
kismama nevet választ
Milyen trendeket figyelhetünk meg a névadás terén az elmúlt években?

A kisbaba nevének kiválasztásakor számos szempontot figyelembe vehetünk. Milyen a név csengése a vezetéknévvel? Hosszú vagy rövid legyen az utónév, magánhangzóval vagy mássalhangzóval kezdődjön? Esetleg inkább a jelentése a fontos? Vagy egy családtag után neveznénk el?

A személyes szempontok mellett pedig az aktuális trendek is hatással lehetnek a döntésünkre. 5 ilyen újabb névadási trendet hoztunk az utóbbi évekből.

Divatos duplázás

Az elmúlt években egyre többen választanak dupla lányneveket, amelyek két rövidebb lány utónév összepárosításából keletkeztek. Ilyenek például a Hannaliza, a Lilianna, vagy éppen a Dórabella. De ha belegondolunk, korábban is alkottak már hasonló női keresztneveket, mint például az Annamária vagy a Julianna. Az újonnan anyakönyvezett nevek között 2021-ben voltak duplázott nevek is: Annazsófia, Annalea, Annadóra, Annadorka, Elizabella, Minabella.

20 év után lett trónfosztott a Bence név

Hogy melyek az aktuálisan legnagyobb utónév trendek, arról természetesen a statisztikák árulkodnak a leginkább. A lányoknál évek óta Hanna, Zoé és Anna a favorit, míg a fiúknál megszokhattuk, hogy a Bence 1. helyezése szinte kőbe van vésve. Azonban a 2021-es statisztika szerint ez mostanra megváltozott, és a 2005 óta tartó 3-4. helyezése után a legnépszerűbb fiúnév tavaly a Levente lett, amelyet első utónévként 1332 kisfiúnak adtak. Ami még meglepőbb, hogy a 2001 óta 1. helyezett Bence nem a 2. helyre csúszott vissza, hanem három pozíciót rontva a negyedik lett – 2021-ben egyébként 1276 baba első keresztneve lett a Bence.

A lányok trendjét tekintve ami igazán érdekes volt a 2021-es statisztikában, hogy a korábbi évben 6. Zsófia, ami régóta volt stabilan a top10-ben, a legutóbbi adatok szerint már nem fért bele ebbe a csokorba, és 11. helyezett lett.

Népszerű rövid lánynevek

A lánynevek toplistáját évek óta rövidebb, kétszótagos nevek vezetik, mint a Hanna, Zoé, Anna, Léna, Luca, Emma, vagy éppen a legnépszerűbb névadások közé idén bekerülő 10. Lara. A top10-ben például csak két hosszabb név szerepel, a 7. helyezett Boglárka, és a 9. Lilien.

A névkérelmek is árulkodnak a trendekről

Számos lány- és fiúnév szerepel az utónévtárban, azonban minden évben nagyon sok kérelem is érkezik olyan nevekről, amelyek még nem anyakönyveztethetőek. (2021-ben például közel 700 névkérelmet nyújtottak be, ebből 108-at fogadtak el.) Bizony ezek a kérelmek is – akár zöld utat kapnak, akár elutasításra kerülnek – árulkodnak a névadási trendekről.

Ahogy arról korábban a Gyerekszoba.hu is beszámolt, 2021-ben például több új dupla női nevet fogadtak el; számos arab eredetű névre érkezett kérelem, amelyek közül szintén többet elfogadtak; és jól látszik az a trend, hogy sokan szeretnének becéző alakú neveket adni, amelyekből viszont sok nem kapott engedélyt – olyan túlságosan becéző alakú keresztneveket utasítottak el, mint a Bandi, a Beni, a Dorci, a Levi, a Marci, a Méhike, a Nati, vagy a Nuca.

A toplista közepére végére is érdemes vetni egy pillantást

A leggyakrabban a 100-as toplista első 10-20. nevét szoktuk kiemelni, azonban érdemes a közepére és a végére is vetni néhány pillantást, hiszen néhány év múlva akár több helyet is javíthatnak ezek a nevek, ha még inkább megugrik a népszerűségük (és persze 10-20 évet visszatekintve mindig látjuk a nagyobb ”névveszteseket” is, akik sokat esnek a rangsorban).

Egyébként ezek között felfedezhetünk néhány olyan különlegesebb nevet is, amelyeket celebszülők gyermekei is kaptak az utóbbi években – mint például a Medox vagy a Nátán –, hiszen a névadási trendekre tagadhatatlanul szokott hatni az is, hogy ismert emberek milyen nevet választanak a kisbabáiknak.

A 100-as listára még felkerülő utónevek a lányoknál és a fiúknál a következők voltak (zárójelben, hogy hányan kapták első keresztnévként az adott nevet):

Lányok

 1. Zita (127)
 2. Kiara (123)
 3. Rozina (117)
 4. Zara (116)
 5. Alexandra (114)
 6. Kincső (114)
 7. Emese (113)
 8. Lana (113)
 9. Zora (112)
 10. Dalma (106)

Fiúk

 1. Nátán (113)
 2. Gellért (111)
 3. Csanád (110)
 4. Dénes (110)
 5. Denisz (110)
 6. Medox (100)
 7. Laurent (98)
 8. Noé (97)
 9. Teodor (96)
 10. Flórián (94)

 

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu