Baba

Divatot teremtettek ezek a sztárbaba-nevek

Az ismert emberektől már megszokhattuk, hogy úttörők a névadásban. És hogy milyen jó fantáziájuk van, bizonyítja, hogy általában divatot teremtenek az általuk adott keresztnévvel. Íme, néhány példa.
2021. Július 16.
Fotó: Getty Images

Benett, Noel

Sebestyén Balázs fiai hét- és tizenkét évesek. Amikor Benett született, a sajtó még úgy írt róla: “egészen különleges nevet kapott”. – Nem szerettünk volna egy nagyon gyakori nevet, és a Benett valóban nem egy sűrűn előforduló név. Először ízlelgetni kell, de nekünk nagyon tetszik. És lehet Beninek becézni – mesélte a büszke apuka akkor a Blikknek. Azóta a helyzet változott: ma már van jó pár Benett, és ez bizony nekik is köszönhető. Latin/angolszász eredetű férfinévről van szó, jelentése: áldott.

A Noel ezzel szemben francia földről érkezett, még a karácsonyhoz is köze van, ezért gyakran a decemberi gyerekeket nevezik el így. Ma már az első száz között van.

Nátán, Ádin

Csobot Adél és Istenes Bence fiai Nátán és Ádin – mindkét választásukkal divatot teremtettek, bár az első száz férfinév közé egyik sem került még be. Mindkettő héber eredetű. A Nátán azt jelenti, hogy “isten ajándéka”, az Ádin pedig azt, hogy “finom, kedves”. A fiúk egyébként idén öt- és háromévesek.

Hannaróza

Sokaknak ismeretlenül csengett nemcsak maga a lánynév, de egyáltalán az is, hogy két keresztnév összevonható, amikor Tóth Gabi és Krausz Gábor babája 2019-ben megszületett. Pedig nem egy ilyen példa van az utónévtárban. Ez például héber eredetű, a Johanna rövidülése és az Anna eredeti héber alakja együtt.

Mendel

Ezt a nevet Szabó Zsófinak és férjének köszönhetjük, még 2017-ből. Héber/német eredetű verzió, eredetileg az Immanuelből ered. Jelentése: “velünk az Isten”. A mai napig nem számít gyakorinak.

Nadin

Szekeres Nóra negyedik gyermeke kapta ezt a gyönyörű nevet. Oroszországból származik, valójában a Nagyesda önállósult változata. Jelentése is csodálatos: remény, reménység.

Marián

Az elsők között kapott formabontó nevet Majka és Hornyák Hajnalka kisfia, méghozzá ezt a latin eredetűt, amely a Marianus rövidülése. Jelentése egyszerűen ez: a Marius nemzetséghez tartozó.

Evolet

De az igazán nagyot Hódi Pamela dobott, aki Evoletnek nevezte el lányát – nagyon érdekes név! 2021 májusában látta meg a napvilágot második kislánya, akinek nevére még valószínűleg sokáig felkapják majd az emberek a fejüket.

Bende

2021 nyarán született meg Dobrády Ákos és párjának Bende nevű kisfia. Neve a Benedekből, Benedictusból származik, jelentése nagyon szép: áldott. Míg a Benedek név igen gyakori, a Bende nem számít annak.Különleges nevet kapott még Ada kislánya (Freya), Kollányi Zsuzsi kisfia (Bogdán) vagy Király Viktor fia (Kolen). De annak idején sokaknak megtetszett a Medox is Kulcsár Edinától, akinek kislánya Nina lett. Palácsik Lilla gyermekét Noah-nak nevezték el, Debreczeni Zitáék gyermekének neve pedig Gianfranco lett.