Kisgyerek

70 új utónévvel bővült az anyakönyvezhető nevek listája

Bodzaróza nem, Annarózsa igen. Min múlik, hogy mi megy át és mi nem?
2024. Február 10.
utónevek
Kép: Getty Images

Az ATV Start Plusz vendége volt Dr. Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. A szakértő elmondta, hogy rengeteg kérelem érkezik hozzájuk, gyanúja szerint sokan szórakozásból írnak, hiszen a kérvényezés ingyenes.

Hogy mi megy át a Nyelvtudományi Kutatóközpont szigorú szűrőjén, azt jogszabályok rögzítik. E szerint ha a kérelmezendő névnek van magyar hagyománya, akkor bekerülhet az újonnan adható utónevek listájára.

Nagyon gyakoriak a kettős női nevek, sok kérelem is érkezik. Ha a világban már adhatóak – ezek általában az Anna és a Hanna nevekhez kapcsolódik – vagy, ha van magyar hagyománya, akkor megadják az engedélyt. – Mondjuk a Katamara az nem ment át – fogalmazott a csatornának a szakember.

Jogszabály határozza meg azt is, hogy csak magyar helyesírással lehet írni az utóneveket (pl. Dzsenni a Jenny helyett), ám, ha a szülők egyike nem magyar vagy kettős állampolgár, akkor adható olyan külföldi név is, amelyet nem kell a magyar helyesírás szerint átírni.

Kikerics is lehet már a gyerekünk, de Padlizsán nem. Megint a hagyományokat vesszük alapul: a magyar női névadásban hagyománya van a virágneveknek, ezért ment át a Kikerics – fogalmazott a szakértő.

Legérdekesebb friss kérelem Dr. Raátz Judit szerint a Mort és a Mortissa volt, egyik sem fog átmenni a Nyelvtudományi Kutatóközpont szűrőjén.

Lolka sem lehet a gyerek, de Árnika igen – sokáig próbálkoztak a szülők a Vackorral is, de ezt sem lehet adni. A szakértő szerint nem teljesen egyértelmű, hogy Vackor fiú vagy lány-e, de ami ennél is fontosabb, hogy véleménye szerint azért érdemes lenne meggondolni a szülőknek, hogy ami egy kisbabának még cuki név, hogy hangzik majd felnőtt korban.

Uniszex nevet sem lehet adni a jogszabály szerint. És ez egyelőre így is marad, erősítette meg a szakember.