Baba

Lánynevek, amiket mesék ihlettek

Nem csak hercegnős nevek tartoznak ám ide!
2021. Szeptember 21.
Régi és új mesék szereplőiről is el lehet nevezni a gyereket! (Fotó: Getty Images)

Amikor egy kisbaba érkezik a családba, az sokszor olyan, mintha egy tündérmese venné kezdetét, s ahogy kell, próbatételek és csodák teszik izgalmasabbá ezt a kalandot. Ennek fényében igazán stílusos olyan nevet választani az új családtagnak, amelyik valamilyen régi vagy modern mesére emlékeztet. Hoztunk párat az itthon anyakönyvezhető utónevek közül, amik egészen mesebeliek!

Bár az eredeti mesében a Kis hableányt Arielnek hívják, ez a név itthon – gondoltad volna? – csak fiúknak adható, lányoknak Ariellaként választható. 

Nem lehet pontosan tudni, hogy a keleti hercegnőnek köze van-e ahhoz, hogy hazánkban meglehetősen népszerűnek számít a Jázmin név, ami 2016-ban az előkelő harmadik helyet foglalta el a leggyakrabban adott lánynevek között! Jázmin szerelmének neve is adható a kisfiúknak Aladin és Aladdin változatban is.

A klasszikusok rajongói akár Juliskának is nevezhetik a kislányukat, ebben a formában anyakönyvezve – a Jancsi név azonban nem használható önállóan. Piroska természetesen gond nélkül lehet a baba, akárcsak Farkas, ha kisfiúnak születik. 

Gond nélkül adható a Hófehérke név is a babának, Hamupipőke vagy Csipkerózsika azonban nem lehet, ez utóbbi esetén a szülőknek be kell érni a Rózsival vagy Csipkerózsika eredeti nevével, az Aurórával. Érdekes, hogy a hét törpe neve közül több is választható, a Szende azonban lánynévként szerepel az anyakönyvezhető nevek listájában

Az Eszmeralda név nemcsak egy tévésorozatban bukkant fel és vált hirtelen igen népszerűvé, hanem A Notre Dame-i toronyőr című rajzfilmben is találkozhatunk vele, ahol egy csupaszív és segítőkész lány viseli ezt a keresztnevet.

Ha cicák után neveznétek el a kislányotokat, zökkenőmentesen adhatjátok neki a Frakkból jól ismert Lukrécia vagy Szerénke nevet, amik egyáltalán nem számítanak tucatnévnek! A nagymacskák nevei közül Az Oroszlánkirályban hallott Nala itthon is anyakönyvezhető – a szép afrikai név jelentése az, hogy ajándék.

A Jégkorszak mamutlányainak neve is adható Magyarországon, igaz, nem teljesen egyező helyesírással: Ellie itthon Elliként használatos, kislánya, Barack neve azonban – sok más gyümölcsnévhez hasonlóan – bármikor adható.

És ha már a “jeges meséknél” tartunk: a kislányok gyakran összevesznek újabban azon, melyikük ki legyen a Jégvarázsból… Elejét veheted a vitának a névadással, ráadásul nem is jártok rosszul, mert mindkét királynő csodaszép nevet visel: Elza és Anna neve is anyakönyvezhető, ám ha nem a főszereplők keresztnevét szeretnétek választani, még mindig lehet Gerda az új családtag (ő a rajzfilmben egy virgonc trollcsemete.)