Omega-3-mal visszaszorítható a gyermekkori asztma?
A vizsgálat során arra derült fény, hogy azoknak a nőknek a gyerekeinél, akik hosszúláncú omega-3 zsírsavat szedtek a harmadik trimeszterük alatt, 31 százalékkal csökkent az asztma esélye. Ez a fajta omega-3 zsírsav, amely eikozapentanésavat (EPA) és dokozahexansavat (DHA) tartalmaz, megtalálható a hidegvízi halakban és az emberi immunreakciók szabályozásában tölt be fontos szerepet.
Amint arról a kutatásban résztvevő Hans Bisgaard professzor beszámolt, a vizsgálatok bebizonyították, amit már régóta sejtettek, hogy a hosszúláncú omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő tulajdonsága, a nyugati étrend alacsony omega-3 tartalma és a gyerekkori asztma emelkedő mértéke között összefüggés van.
A szakemberek 695 dán nőt kísértek figyelemmel a 24. terhességi héten, valamint egy héttel a szülés után, a gyerekeiket pedig még további öt éven át követték nyomon. A kutatás során a tesztek kimutatták, hogy azoknak a nőknek a gyerekeinél, akiknek a vérében a vizsgálat kezdetekor a legalacsonyabb EPA és DHA szintet mérték, az omega-3 étrend-kiegészítők hatására az asztma kialakulásának kockázata 54 százalékkal csökkent.
A vizsgálati eredmények azért is különösen fontosak, mert a nyugati országokban az utóbbi évtizedekben az asztmások és légzési nehézséggel küzdők száma több mint duplájára nőtt, így talán most végre megvan a megoldás arra, hogy ezt a tendenciát miként lehet visszaszorítani.
Kapcsolódó cikkeink:
- Miért olyan fontos az omega-3 zsírsav?
- Egyél halat, jót tesz a babának!
- Halfogyasztás a terhesség alatt
Forrás: Medipress