Gyerek

Hány dolgozatot írhat naponta egy itthoni iskolás?

A legtöbb szülő egyetért abban, hogy a gyerekek nagyon leterheltek a hazai iskolákban, sokszor egymást érik a számonkérések.
2023. Október 27.
Dolgozatot író kisfiú

A témazárókra, felelésekre és dolgozatokra készülniük kell, ám ha egy napra több is jut belőlük, nehéz helyt állni. Nem csoda, hogy mind a szülőket, mind a diákokat foglalkoztatja a kérdés: hány dolgozat számít szabályosnak egy nap?

Erre a fontos kérdésre kereste a választ friss cikkében az eduline.hu, ám ők is arra jutottak, hogy nincs érvényben általános, országos szabályozás a számonkérésekkel kapcsolatban. 

Mint írják, az adott iskola pedagógiai programja szabályozza, hogy meddig kell kijavítania a tanárnak a dolgozatokat, hogy hányat lehet íratni egy héten, hogy lehet-e utolsó órában dolgozatot íratni, és hogy mennyi idővel előre kell szólnia a tanárnak, hogy dolgozat lesz.

Épp ezért a konkrét válaszokért érdemes átolvasni az iskola weboldalát a tanév elején, átböngészni a „helyi tantervet”, és megbeszélni osztályfőnöki órán, szülői értekezleten, hogy milyen szabályok vonatkoznak a számonkérésekre, valamint az osztályozásokra.

Tudni kell, hogy a diákok (diákönkormányzat) és az iskolai szülői szervezetek véleményt mondhatnak a pedagógiai programmal kapcsolatban, és kezdeményezhetik annak módosítását, kiegészítését is

– olvasható a Yelon.hu portálon.

Mit mutat a gyakorlat?

Egy, az Edulinenak nyilatkozó tizedikes gimnazista elmondta, hogy az ő iskolájában egy nap egy témazárót írhatnak a diákok a szabályok szerint, de emellett akármennyi felelet vagy röpdolgozat előfordulhat. Komplikálja a helyzetet, hogy a tanárok nem egyeztetnek a számonkérésekkel kapcsolatban, így könnyen adódik vita a diákok és a pedagógusok között.

A tanárok ugyanis egyszerűen nem hiszik el, amikor a gyerekek szólnak, hogy az általuk kijelölt napra egy kollégájuk már beígért egy felmérőt, de az sem ritka, hogy figyelmen kívül hagyják, amikor a diákok azt kérik, időzítsék egy másik alkalomra a dolgozatot.

Nem feltétlenül jobb a helyzet azokban az iskolákban sem, ahol odafigyelnek arra, hogy naponta ne legyen több egy dolgozatnál: adódhatnak olyan hetek, amikor bizony minden napra jut egy számonkérés, ami tulajdonképpen egész hétre leterheli a gyerekeket.

Nyitókép: Getty Images