Burgonya és hozzátáplálás – A legjobb krumplis babareceptek
A legtöbben Magyarországon az almával kezdik a hozzátáplálást, az ajánlások értelmében legkorábban 6 hónapos korban. Az első ételek között szerepel a sárgarépa, a sütőtök, és a burgonya is.
A burgonya sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas a C-vitamin, a B1-vitamin és a vas tartalma, de található benne kálium és magnézium is.
Az alábbi receptek a többi hozzávalót is figyelembe véve nem feltétlenül az első receptek közé sorolandók. A burgonya almával, répával keverve finom püréként adható a legkisebbeknek, akik még épphogy csak kóstolgatnak.
Paradicsomos krumpli
Káliumban, kalciumban és karotinban gazdag.
Hozzávalók:
– 1-2 db közepes burgonya
– 2-3 szál zeller
– 2 db paradicsom
– 1 kis petrezselyem levél
– olaj
A burgonyát és a zellert kisebb kockára vágjuk és annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. Lassú tűzön megfőzzük. A friss paradicsomot nyersen átpasszírozzuk. Hozzáadunk 2 evőkanál vizet, a petrezselyem levelet és addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Amikor minden kész 1 mokkáskanálnyi olajat adunk hozzá és botmixerrel pépesítjük.
(10-11 hónapos kortól adható.)
Gyümölcsös-húsos tepsis krumpli
Hozzávalók:
– 4-6 db burgonya
– 4 szem savanykás alma
– 2 db őszibarack (elhagyható)
– 1 db nagyobb körte (elhagyható)
– 1 db banán (elhagyható)
– vaj/margarin/olaj
– 40 dkg csirke vagy pulykamell
A húst felszeleteljük és serpenyőben, egy kis olajon kifehéredésig sütjük mindkét oldalát. A burgonyát, almát és a többi gyümölcsöt megtisztítjuk, felkarikázzuk. Egy nagyobb hőálló edényt, vagy tepsit kikenünk margarinnal (vajjal) beletesszük a felkarikázott burgonya felét, majd rátesszük a felkarikázott almák felét. Erre ráfektetjük a megsózott hússzeleteket. Ezekre a megmaradt almát és a többi gyümölcsöt. Végül a burgonyával befedjük. Egy kis vajat/margarint teszünk a tetejére. Légkeveréses sütőben 40 percig sütjük alufóliával lefedve, majd további 20 percig lefedés nélkül. Kisebb gyerekeknek a krumplit, és a gyümölcsöket össze tudjuk törni.
(Őszibarack 7 hónapos kortól adható.)
Rizs püré burgonyával és répával
Hozzávalók:
– egy marék rizs
– egy nagyobb burgonya
– fél sárgarépa
– 1 kanál tejföl
A hozzávalókat puhára főzzük, majd a rizst egy szűrőn átpasszírozzuk. Hozzáadjuk az összetört burgonyát és répát, majd az egészet tejföllel kikeverjük.
Krumplis cukkini
Hozzávalók:
– 1 darab kisebb cukkini
– 1-2 darab burgonya
– esetleg 1 kisebb adag csirkemell
A meghámozott krumplit és a cukkinit feltesszük kevés vízben főni vagy párolni. Összeturmixoljuk és hígítjuk a főző lével. Hogy laktatóbb legyen, lehet bele tenni még megfőzött, összeturmixolt csirkemellet is.
(Cukkini 7, csirke 6 hónapos kortól ajánlott.)
Burgonya avokádóval és banánnal
Hozzávalók:
– 1 közepes burgonya
– 1/2 avokádó
– 1/2 banán
A burgonyát megfőzzük, közben félbevágjuk az avokádót és kikaparjuk a húsát, majd felkarikázzuk a fél banánt. Mikor kész a burgonya leszűröm a vizet róla és hozzá teszem az avokádót és a banánt majd összeturmixoljuk.
(Avokádó már 6 hónaposan is nyugodtan adható, és a banán is.)
Kapcsolódó cikkeink hozzátáplálás témában: