Család

Három zöldséges recept januárra

Az ünnepek után jól jöhet néhány zöldséges recept: mutatunk egy ízletes szendvicskrémet, egy átmelegítő levest és egy tésztát, egy különleges hozzávalóval!
2024. Január 03.
(Képek forrása: Nosalty)

Az ünnepi időszak után jól eshet egy-két zöldséges étel januárra. A Nosalty recepttárának köszönhetően mutatunk egy padlizsános-paprikás-paradicsomos szendvicskrémet, egy tartalmas levest, és egy tésztaételt, amibe hummusz is kerül!

Selymes-füstös erdélyi zakuszka

Hozzávalók

  • 3 db padlizsán
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 3 db pritaminpaprika
  • 3 közepes db paradicsom (vagy 2 doboz darabolt paradicsom)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz konzerv bab (aprószemű fehérbab)
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 db babérlevél
  • 1 csipet lestyán (opcionális)
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A padlizsánt és a pritaminpaprikát megmossuk. A padlizsánt hosszában kettévágjuk, majd a húsát finoman kockásra karcoljuk (vagy csak egyszerűen megböködjük villával). A paprikát csumázzuk és magozzuk ki, majd szintén böködjük át egy villával és a bordái mentén vágjuk hosszában három részre.
  2. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a paprikákat héjával felfelé, a padlizsánokat pedig félbevágott és beirdalt felükkel felfelé, kenjük be vékonyan olívaolajjal. A sütőnket állítsuk grillfokozatra vagy felső sütésre, melegítsük 200 fokra, majd addig sütjük őket, amíg a bőrük ráncosodni és enyhén feketedni kezd, a húsuk pedig teljesen puhára sül. Azért jobb, ha a grillfunkciót választjuk, mert az eredeti, erdélyi receptúra szerint faszénen sülnek a zöldségek, így ha nincs lehetőségünk erre, enyhén feketére grillezve lesz füstös íze, zamata a zakuszkának.
  3. Amíg pirul a paprika és a padlizsán, tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, aprítsuk finomra vagy daráljuk le, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ha nem babkonzervet használunk, az aprószemű fehérbabot főzzük meg sós vízben.
  4. Amikor már enyhén feketére grilleztük a paprikát és a padlizsán is szép sötét, vegyük ki a sütőből, majd lefedve hagyjuk őket kihűlni. Ezután könnyedén lehúzzuk a bőrüket vagy egy evőkanállal kaparjuk ki a húsát a héjából. Daraboljuk vagy szedjük rostjaira őket, vagy egy mély tálban botmixerrel pépesítjük a sült zöldségeket.
  5. Az üvegesre dinszelt hagymára mehet a darált vagy mozsárba összetört fokhagyma, a sült padlizsán és a paprika, beleöntjük a maradék olajat és az apróbbra darabolt paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, lestyánt, majd 20 percig lassan főzzük, amíg kissé besűrűsödik, homogén állagú lesz. Ha igazán tökéletes ízélményre vágyunk, ezután még tegyük be bő 1 órára 150 fokra melegített sűtőbe is, hogy lassan összesülve még intenzívebb ízeket kapjunk.
  6. Utolsó lépésként adjuk hozzá a lecsepegtetett babot is, nagyon finoman keverjük össze, hogy ne törjük össze a babszemeket, majd további tíz-tizenöt percig főzzük vagy süssük össze sütőben.
  7. Ezután porciózzuk befőttesüvegekbe, majd fogyasszuk kenyérre kenve.

 

Az eredeti receptet ITT találod!

Toszkán bableves sütőtökkel és fodros kellel (Zuppa Frantoiana)

Hozzávalók

  • 1 közepes db sárgarépa (apróra vágva)
  • 1 közepes szár halványító zeller (apróra vágva)
  • 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 400 g vörösbab (bármilyen más babbal, például fehérbabbal is elkészíthető)
  • 200 g sütőtök (meghámozva és felkockázva)
  • 1 közepes db burgonya (meghámozva és felkockázva)
  • 400 g fodros kel (1 kisebb csokor)
  • 1 l zöldség alaplé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma (tálaláskor a pirítós kenyér mellé)

Elkészítés

  1. A babot előző este áztassuk be.
  2. Az apróra vágott sárgarépát, zellert, hagymát néhány evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval egy vastag aljú serpenyőben, lassú tűzön főzzük meg. Hagyjuk a zöldségeket “izzadni” nagyjából 10 percig, de figyeljünk rá, hogy ne kapjanak oda, csak lassan puhuljanak.
  3. Adjuk hozzá az előző este beáztatott babot, és annyi vizet vagy alaplevet, hogy ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd további 15 percig főzzük.
  4. Merjünk ki a megfőtt zöldségekből körülbelül két merőkanállal (ha sűrűbben szeretnénk a levest, akkor a felét is lehet), turmixoljuk sima masszává, és merjük vissza az edénybe.
  5. Készítsük elő a fodros kelt: mossuk meg, majd vágjuk ki egy éles késsel a levelek hosszú, középső szárát, mivel ezek nagyon kemények, nem fognak megpuhulni a főzéstől sem. A leveleket aprítsuk vagy tépjük kisebb darabokra.
  6. Ezután mehet a leveshez az apróbb kockákra vágott sütőtök, burgonya és a fodros kel, majd öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje (legfeljebb 1 liternyivel), és főzzük 30 percig fedő nélkül, lassú tűzön, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
  7. Fűszerezzük kedvünkre, ízlésünk szerint sóval és borssal.
  8. Tálaljuk fokhagymával bedörzsölt, olívaolajjal megkent vagy csepegtetett pirítóssal.

 

Az eredeti receptet ITT találod!

Hummuszos tészta sült paradicsommal és olajbogyóval

Hozzávalók

  • 250 g tészta (farfalline, durum)
  • 400 g paradicsom
  • 250 g konzerv bab (1 konzerv, cannelini)
  • 250 g olajbogyó (fekete és zöld vegyesen)
  • 50 ml olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • oregánó ízlés szerint
  • 200 g hummusz

Elkészítés

  1. A tésztát lobogó, sós vízben 8-10 perc alatt készre főzzük, szigorúan betartva a csomagon írt főzési időt.
  2. Egy nagy sütőtepsibe tesszük a felezett paradicsomokat, a lecsepegtetett főtt babot és a félbe vágott olajbogyókat. Bőségesen meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, majd megszórjuk bazsalikommal és oregánóval.
  3. Az egészet alaposan összekeverjük, majd 200 fokos sütőben 20 percet sütjük.
  4. A megsült zöldségekhez adjuk a megfőtt és lecsepegtetett tésztát, majd hozzákanalazzuk a hummuszt is, és az egészet összeforgatjuk.
  5. Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is, tálalás előtt szórjuk meg kevés petrezselyemmel.

 

Sütés hőfoka: 200 °C

Sütés módja: hőlégkeveréses

Sütés ideje: 20 perc

Az eredeti receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!